Naslovnica Vijesti BiH ZENICA: Rudari nastavljaju štrajk (FOTO)

ZENICA: Rudari nastavljaju štrajk (FOTO)

619
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

Rudari iz Zenice, koji su u štrajku od jučer, na lokaciji Doma rudara nalaze se i danas. Zdravstveno stanje rudara je stabilno, izuzev dvoje starijih, koju su danas u periodu od 10 do 11 sati prebačeni kolima Hitne pomoći u Kantonalnu bolnicu Zenica

Kako je za naš medij istakao predsjednik Sindikata rudara Rudnika Zenica Nijaz Vardo, Sindikat će i dalje da stoji uz penzionisane rudare, te će ih podržavati u njihovoj borbi: “Mi smo imali obećanja od ministra Džindica da će se to riješiti do kraja 2017., pa je onda bilo do 2018., pa su onda radnici rekli da ce 11. 1. štupiti u štrajk glađu. Mi smo čekali tog dana kada smo dobili tu informaciju da nisu to uplatili i sindikat podržava rad penzionera od 12. do 19. 1. 2018. svaki dan po sat vremena, od 7 do 8 ujutro”, isitče Vardo, poručujući da će uz penzionisane rudare ostati do kraja.

Tehvid Smriko je penzionisani radnik Rudnika Zenica, koji ima 40 godina radnog staža, ističe da se ovaj problem davno mogao riješiti: “Sada smo dobili dojavu ministarstva da je nama riješen problem od 44 radnika, da nam je uplaćeno 2 miliona i 750.000 KM. Mi smo malo vrjedniji bilo od ova dva miliona, a on nisu to mogli riješiti ranije”, dodaje Smriko.

U prostoriji u kojoj borave penzionisani radnici vlada velika sloga, te kako ističu svi su tu zajedno i borit će se zajedno do kraja. Vlada FBiH je danas riješila status 44 radnika, ali ipak ostaje nejasno šta će se desiti sa 118 rudara koji imaju privremena rješenja s umanjenim penzijama.

Hamid Amtovski je penzionisani rudar, suprug i otac petero djece, koji ističe da će ovdje ostati dok se svi zahtjevi ne ispune: “Zaradio sam pošteno penziju, a pošteno mi nema penzije. Do kada ćemo istrajati, ne znam. Kažu evo da će biti uplaćeno, za mene nije uplaćeno od 1.1.2009. godine zdravstvo i ostale obaveze. Kada će nam to riješiti ne znamo mi nastavljamo dalje štrajkom glađu dok oni ne završe sve mjere koje smo obećali i sve mjere ćemo poduzeti 100 posto. Imamo rudara koji ne mogu izdržati, iscrpljeni su”, ističe Amtovski.

Kako ističe Hamid, radikalne mjere u vidu spaljivanja su najavljene i sve je spremno ukoliko bude potrebe za tim: “Sve je spremno i dolazila je policija i sprječavali su nas da ne radimo, a mi ne garantujemo nikom, a ne znam šta će moj kolega napraviti, a ja ću ga podržati kao i on mene. Nemamo dalje kud”.