Naslovnica Vijesti BiH BiH usaglasila sve odgovore na Upitnik, slijedi uručivanje Evropskoj komisiji

BiH usaglasila sve odgovore na Upitnik, slijedi uručivanje Evropskoj komisiji

333
PODIJELI

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je nakon današnje sjednice da je Bosna i Hercegovina usvojila odgovre na Upitnik Evropske komisije, ocijenivši to najkompleksnijim poslom na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

oglasi

Zvizdić se tokom svog obraćanja prisjetio 2015. i 2016. godine, kazavši da su to bile najuspješnije evropske godine BiH, a da se sada, uprkos preranoj predizbornoj kampanji, vratila na uspješnu realizaciju obaveza.

“Za dva mjeseca smo, bez obzira na turbulentno političko vrijeme, usvojili set zakona o akcizama i odgovorili na Upitnik Evropske komisije. Prema najosnovnijim baznim elementima BiH je postala kredibilan partner i uspješan partner koji je odgovorio na zahtjeve Evropske komisije”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da su usvojili tri važne strategije: za transport, okoliš i ruralni razvoj.

“Uskoro očekujemo energetsku strategiju koja će donijeti stotine miliona eura Bosni i Hercegovini”, istakao je Zvizdić.

Napomenuo je da je Vijeće ministara BiH danas jednosglasno usvojilo odgovore na Upitnik koji predstavlja najsloženiju fazu u dosadašnjem kretanju na evropskom putu.

“Želimo biti u Evropskoj uniji, želimo biti punopravni član. Upitnik je najkompleksnija faza koju je Bosna i Hercegovina realizirala. Govorimo o 3.242 pitanja, više od 1.200 predstavnika svih institucija iz svih nivoa vlasti koji su bili uključeni u proces, stotinu održanih sastanaka”, prisjetio se Zvizdić.

Ponovio je da govori o jednom od najkompleksnijih procesa uspješno realiziranog posla.

“Mehanizam koordinacije u zemlji složenog ustrojstva je vrlo efikasan. Ovdje vidite odštampane odgovore i tu se može vidjeti o kojoj količini materijala se radi. Ovo je jedinstveni odgovor”, poručio je Zvizdić pokazujući na dokumente.