Naslovnica Lifestyle Četiri vrste namirnica koje rijetko povezujemo s dijabetesom

Četiri vrste namirnica koje rijetko povezujemo s dijabetesom

254
PODIJELI

Poznato je da gojaznost, pušenje, alkohol i neaktivnost povećavaju nivo šećera u krvi, ali postoje i zdrave namirnice koje imaju isto djelovanje, a toga nismo svjesni.

Crveno meso 

Iako se povezuje samo s bolestima srca, crveno meso povećava rizik i od razvijanja dijabetesa. Ako svaki dan na jelovniku imate crveno meso, šanse da obolite od dijabetesa tipa 2 veće su za 19 posto.

Povrće bogato škrobom 

Vrlo je važno da u ishrani bude zastupljeno povrće, ali bi trebalo da znate da nije svejedno koje povrće jedete. Ako se vaša ishrana zasniva samo na povrću bogatom škrobom, poput krompira, graška ili kukuruza, nivo šećera u krvi će brzo porasti.

Prerađena hrana umjesto svježe 

Samo jedna hrenovka ili dva režnja slanine povećavaju rizik za obolijevanje od dijabetesa za čak 51 posto. Razlog za to je velika količina konzervansa i soli u takvoj hrani.

Suho voće 

Ako ne jedete slatkiše, ali redovno konzumirate suho voće, trebalo bi da znate da i ono sadrži velike količine šećera, pa radije umjesto sušenog pojedite svježu voćku s niskim glihemijskim indeksom.