Naslovnica Vijesti BiH Iz Centra za socijalni rad Bugojno pozvali na prevenciju ovisnosti

Iz Centra za socijalni rad Bugojno pozvali na prevenciju ovisnosti

706
PODIJELI

Alarmantni su podaci Centra za socijalni rad Bugojno o prisutnosti droge u toj općini, bazirani na informacijama institucija koje se bave tim pitanjem i konkretnim primjerima, s kojima se susreću u radu njegovi uposleni.

oglasi

Okolnosti su takve da je sve više mladih u Bugojnu u prilici da konzumira različita narkotična sredstva i da postanu ovisnici, kazao je Feni direktor ovog centra Adnan Bašić.

Tvrdi da je pojava u posljednje vrijeme uzela maha, i da je treba spriječiti dok se nije razvila do te mjere da to postane nemoguće.

Upozorava da je među konzumentima sve više maloljetnih osoba, koje “nisu ni svjesne u kakvu zamku upadaju”.

U saradnji s Centrom za mentalno zdravlje i PU Bugojno činimo sve da se stanje poboljša. Ali, definitivno je došlo vrijeme da se javnost alarmira, i učini korak više na prevenciji ove bolesti, naglasio je.

Dodaje da je podrška lokalne zajednice, onima koji su prošli fazu liječenja ili se još uvijek liječe, veoma važna i da bi se, uz porodicu, u rješavanje problema morale uključiti sve nadležne institucije.

U Bugojnu je nekad postojalo udruženje, koje su osnovali roditelji djece koja su koristila drogu. Bilo bi dobro da se ono obnovi, i da bude prva adresa na kojoj će bivši ovisnici, i osobe koje se još uvijek bore s tom pošasti, moći dobiti savjet u kom pravcu da idu dalje, zaključio je Bašić.

Fena