Naslovnica Lifestyle Jesu li roditelji zaista najstrožiji prema prvom djetetu?

Jesu li roditelji zaista najstrožiji prema prvom djetetu?

261
PODIJELI

Imaju li roditelji različita očekivanja od svoje djece na temelju redoslijeda rođenja? Ako ste najstarije dijete u porodici, vjerovatno ćete potvrditi teoriju prema kojoj su roditelji najstrožiji upravo prema prvorođencima.

oglasi

Naučnici su tu tvrdnju i empirijski dokazali.

– Roditelji su definitivno strogi prema prvom djetetu. Ono je na neki način pokusni kunić na kojemu se vježbaju. Mnogi roditelji ne znaju ništa o roditeljstvu te uče metodom pokušaja i pogrešaka – objasnila je dr. Fran Velfiš (Walfish), psihoterapeutkinja za djecu i porodicu te autorica knjiga o roditeljstvu.

Otkad vam prvi put dođe u ruke, počinju nade i snovi o budućnosti vašeg prvorođenca. Tokom godina metodom pokušaja i pogrešaka dajete sve od sebe da ga dobro vodite kroz životne situacije, od vrtića, zadaća do prijava na fakultet. Svaki je korak nov i roditelji su na nepoznatom terenu.

Najviše pažnje i najstrože kazne

Tim naučnika predvođen V. Žozefom (Josephom) Hotzom sa Univerziteta Duke i Huanom (Juanom) Pantanom sa Univerziteta St. Luis poslužili su se rezultatima opširne nacionalne ankete iz 1979. godine u kojoj su majke iznosile brojne detalje o svakom svom djetetu. Rezultati su potvrdili pretpostavke. Najstarija djeca ostvaruju najbolji akademski uspjeh, a svako sljedeće je malo manje uspješno.

O čemu se radi? Naučnici su primijetili da se roditelji malo manje brinu o mlađoj djeci te ih stavljaju pod manji pritisak. Prvorođencima su se vjerovatno najviše posvetili i nametnuli im stroža pravila, od gledanja televizije do vremena odlaska na spavanje. Također, roditelji su mnogo više uključeni u školske i akademske uspjehe prvorođene djece nego ostale. Oni će vjerovatnije dobiti mnogo više nagrada, ali i kazni za svoja školska postignuća. Hotz i Pantano su zaključili da roditelji svoj roditeljski put započinju strogim pravilima zbog čega su mlađa djeca opreznija, iako su roditelji prema njima blaži.

Cijena uspjeha

Postoji i druga strana medalje. Prvorođenci u odrasloj dobi imaju više psihičkih problema i “neriješenih poslova” sa svojim roditeljima. Mnogi su roditelji prema njima bili previše zaštitnički nastrojeni i prestrogi te im previše prigovarali. Na njih je pala i odgovornost da budu uzor mlađim članovima porodice, a često su se morali za njih i brinuti.

– To može ostaviti ožiljke i praviti probleme odrasloj osobi. Tretirala sam mnoge prvorođence koji su uspješniji zbog toga što ih se više poticalo, ali ti su ljudi potražili pomoć jer ne uživaju u svome uspjehu. Ne idu prema cilju nego su vođeni duhovima nemilosrdnih roditelja – tvrdi Velfiš.

Stoga dobro razmislite o vlastitim ambicijama koje ulažete u svako dijete, kao i o kažnjavanju i posljedicama koje ono može na njega ostaviti. Zapitajte se tretirate li svu djecu jednako te budite spremni tako ih i voljeti, bez obzira na njihove uspjehe i životne izbore koji možda neće biti onakvi kakvima ste ih zamislili.

avaz.ba