Naslovnica Show Nakon smrti Robina Williamsa u SAD-u značajno povećan broj samoubistava

Nakon smrti Robina Williamsa u SAD-u značajno povećan broj samoubistava

197
PODIJELI

Četiri mjeseca nakon smrti poznatog holivudskog glumca i oskarovca Robina Williamsa, u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježen je porast slučajeva samoubistava za 10 posto, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u žurnalu “PLOS One”, prenosi Anadolu Agency (AA).

oglasi

Nakon što se slavni komičar u augustu 2014. godine objesio u svom stanu u Californiji, u SAD-u je za četiri mjeseca zabilježeno gotovo 2.000 novih slučajeva samoubistava.

“Ovo je prva studija koja ispituje posljedice samoubistva slavnih ličnosti u digitalnoj eri”, izjavio je David S. Fink, jedan od autora i istraživač na Univerzitetu Columbia, prenose američki mediji.

Istražitelji su takođe otkrili da je u pomenutom periodu za 32 posto povećan broj slučajeva izvršenja samoubistava vješanjem. Poređenja radi, ostali najčešći načini izvršenja samoubistava porasli su za samo tri posto.

“Otkrili smo značajan porast slučajeva samoubistava u augustu 2014., što se poklapalo s vremenom Williamsovog samoubistva i načinom na koji je to izvršio. Ova studija potvrđuje dosta toga što već znamo o uticaju okruženja na naše generalno ponašanje i posebno na samoubistvo”, rekao je Fink.

Kako je kazao, kreatori politika i istraživači trebaju bolje razumjeti ulogu koju tradicionalni i društveni mediji imaju u suicidnom ponašanju kako bi spriječili povećanje čina namjernog oduzimanja vlastitog života.

 

zenit.ba