Naslovnica Vijesti Svijet Posljednji ispraćaj pripadnika EUFOR-a, majora Pavlovskýog

Posljednji ispraćaj pripadnika EUFOR-a, majora Pavlovskýog

430
PODIJELI

Osoblje iz svih zemalja učesnica u misiji EUFOR-a pridružilo se načelniku štaba EUFOR-a i zvaničnicima iz Republike Slovačke na ceremoniji repatrijacije tijela majora Petera Pavlovskýog, kojа je održana na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, u petak, 16. februara.

oglasi

Majoru Peteru Pavlovskýom, koji je bio štapski oficir za personal i finansije, iznenada je pozlilo u srijedu ujutro u bazi „Butmir“. Uprkos naporima pripadnika saniteta EUFOR-a i lokalnog bolničkog osoblja, on je kasnije tokom dana preminuo.

U petak ujutro je zbog repatrijacije zrakoplov iz Republike Slovačke sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje je održana kratka i dirljiva ceremonija posljednjeg ispraćaja kojoj su prisustvovali ministar odbrane Republike Slovačke, Peter Gajdoš, načelnik Generalštaba OS Republike Slovačke, general Milan Maxim i ambasador Republike Slovačke u BiH, Martin Kačo.

Njima su se pridružili specijalni predstavnik EU, ambasador Wigemark, načelnik štaba EUFOR-a, brigadni general József Szpisják, brigadni general Ahmić, ispred Oružanih snaga BiH, pomoćnik ministrice odbrane BiH, Zoran Šajinović i brigadni general Huston, ispred NATO štaba Sarajevo, kao i vojno osoblje iz 19 zemalja učesnica u misiji EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Tokom ove kratke ceremonije, načelnik štaba EUFOR-a je za njegov angažman u Bosni i Hercegovini posthumno odlikovao majora Petera Pavlovskýog medaljom za službu u misiji pod okriljem Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike Evropske unije, Operacija „Althea“.

Posljednji pozdrav u čast majora Petera Pavlovskýog odsvirao je trubač iz Vojnog orkestra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Načelnik štaba EUFOR-a je u svojoj izjavi izrazio ono što svi pripadnici EUFOR-a u ovome trenutku osjećaju: „Naše misli su upućene onima koji ostaju iza njega, njegovim najdražim.“

 

N1