Naslovnica Lifestyle Dom Sačuvajte toplotu u stanu

Sačuvajte toplotu u stanu

317
PODIJELI

Kako biste optimalno iskoristili radijatore, a da proljeće ne dočekate praznih džepova, donosimo savjete kako što efikasnije iskoristiti grijanje, bilo da vaš stan ima centralno ili grijanje na drva, odnosno biomasu ili grijanje električnom energijom ili plinom.

oglasi

* Izolirajte ulazna vrata

Na ulazna vrata u stan iz hodnika postavite drveni prag (može se postaviti na ljepilo, ne treba bušiti pod). Nekad su na svim vratima bili pragovi kad nije bilo centralnog grijanja. Drugi način, ako se ne želi ili ne može postaviti prag, jeste da se s donje strane na krilo učvrsti čvrsta metalna ili plastična traka s metlicom koja se može nabaviti u trgovinama i reže se po mjeri. Ako se vrata otvaraju u hladni hodnik ili direktno prema vani, ispred se može postaviti zavjesa od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog zraka i propuh.

* Izolirajte stakla na prozorima

Mnogi imaju velike otvore s puno krila, sigurno postoji barem jedan koji možemo zimi „žrtvovati“. To se naročito odnosi na staklenu opeku koja je izuzetno loša za gubitke toplote.

Nabavite ploče stiropora debljine 2 do 3 centimetra, izrežite precizno oštrim skalpelom na tačnu mjeru širine stakla (trebat će vam više stiropora, jer su ploče 50×100 centimetra) tako da stiropor tijesno uđe između okvira i na taj način neće ispadati. Prethodno izmjerite otvor i provjerite jesu li bočne strane okomite ili su malo ukošene, ucrtajte liniju rezanja flomasterom na stiroporu. Dodatno ga možete i malo učvrstiti. Na proljeće jednostavno maknete ploče.

* Razmjestite namještaj u stanu

Ovaj zimski makeover stana potpuno je besplatan i privremen. Odmaknite namještaj od hladnih vanjskih zidova i namjestite ga u blizini izvora toplote, poput kamina. Također, što je više moguće odmaknite namještaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog zraka.

Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktično prekidate grijanje. Pokriven i zaklonjen radijator izoliran je i nema pravog učinka.

Tepih

Tepih zadržava hladan zrak ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite tjelesnu toplotu bez obzira na to jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim spratovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplotu kao što to čini zemlja stanovima smještenima u prizemlju.

Nabavite grijalicu

Stavite prijenosnu grijalicu u prostoriju u kojoj se vaša porodica najčešće okuplja, poput dnevne sobe, te smanjite temperaturu na peći. Ostatak prostorija bit će malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se odijevate slojevito i nosite čarape i papuče.

Roletne i zavjese

Noću spuštajte roletne i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak toplote. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 posto. Ako se tokom zimskog perioda pojavi sunce, raširite zastore na prozorima kako bi njegove zrake ušle unutra i zagrijale stakla na prozorima, što će pogodovati i porastu temperature u stanu. Kutije za roletne su potencijalna mjesta za velike gubitke toplote pa ih, ako je moguće, izolirajte.

Svježi zrak

Prostorije prozračujte redovno, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplota akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo reguliranje temperature prostorije otvaranjem prozora.

Gubitak toplote

Tokom zime nije dobro ostaviti prozor otvoren na „kant“. Na taj način se samo hlade plohe otvora i zidova uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenziranja vlage iz zraka na hladnim površinama. Ispravno je 2 do 3 puta dnevno širom otvoriti prozore na 2 do 3 minute, što je dovoljno da se zrak brzo promijeni, a da se pri tome ne ohlade podovi i zidovi.