Naslovnica Vijesti Svijet Zbog korištenja imena Makedonija: Hiljade Grka na protestu u Atini

Zbog korištenja imena Makedonija: Hiljade Grka na protestu u Atini

420
PODIJELI

U centru Atine danas se održavaju masovni protesti protiv protencijalnog kompromisa oko imena Makedonije, a organizatori se nadaju da će se na centralnom trgu okupiti milion ljudi.

oglasi

Najavljen je dolazak stotine autobusa iz cijele zemlje. Veliki broj građana je u grčku prijestolnicu sa mnogih ostrva došao trajektima.

Prema pisanju grčkih medija, na ulicama Atine je raspoređeno 4.000 policajaca.

Protest je biti organizovan pod parolom “Makedonija je grčka” i skup se biti održava na centralnom atinskom Trgu Syntagma, pred Skupštinom Grčke.

Stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog mjeseca u znak protesta protiv upotrebe naziva “Makedonija” u bilo kom rješenju.

Pregovori između Atine i Skoplja o izmjeni imena Makedonije izazvali su nezadovoljstvo među velikim brojem grčkog stanovništva koje se protivi upotrebi riječi “Makedonija” u nazivu bivše jugoslovenske republike, zbog sjeverne grčke regije sa istim nazivom.

Atina i Skoplje su se saglasili da pod pokroviteljstvom UN-a pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum u sporu koji koči put Makedonije da se pridruži NATO i EU.

 

faktor.ba