Naslovnica Vijesti BiH (VIDEO/FOTO) ZENICA: Upriličena degustacija domaćih proizvoda

(VIDEO/FOTO) ZENICA: Upriličena degustacija domaćih proizvoda

472
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

U zeničkoj gradskoj Tržnici, danas je upriličena degustacija i konzumiranje domaćih proizvoda lokalnih firmi i preduzeća.

oglasi

Zeničanima su predstavljeni suhomestani i mliječni proizvodi nekoliko domaćih proizvođača, a konzumenti su ovaj potez Javnog preduzeća prokomentarisali izuzetno pozitivnim.

“Već neko vrijeme se trudimo dovesti što više kupaca na našu zeničku pijacu i tržnicu. Postoji neka tendencija u čitavom svijetu jer se ljudi udalje od pijaca i mislim da duh pijace treba da držimo. Trebamo dovesti ljude ovdje, družiti se i konzumirati domaću hranu. Ovdje se nalaze suhomesnati proizvodi, suho meso, suđuka, mliječni proizvodi, razne vrste sireva, slani, manje masni, a u budućnosti imamo u planu uvesti nekoliko novina i novog sadržaja”, istakla je za naš medij Selma Vidimlić, direktorica JP ‘Tržnica’ Zenica.

Građani Zenice u periodu od 10 do 12 sati imali su priliku konzumirati domaće proizvode, a i pored toga družiti se na organizatorima i proizvođačima istih.

“Konkurencija je konstano na tržistu, naši zakupci su u non stop nekom konkurentskom dijelu i razmišljajući o tome kako i na koji način pomoći kupcima i reći im da je domaće najbolje i najzdravije, došlo se na ideju o degustaciji. Htjeli smo kupcima reći da ovo nisu samo trgovci nego i proizvođači proizvoda koji učestvuju u samom procesu proizvodnje pa do finalnog proizvoda”, istakla je Almedina Babić, dipl. eco., zaposlenik JP ‘Tržnica’ Zenica.

Sedin Varupa je prerađivač suhomesnatih proizvoda ovim poslom se bavi od 1984. godine, te imam registrovanu preradu suhog mesa, a ističe da je ovo izuzetno pozitivan potez JP “Tržnica”: “Ovo je odličan potez i ovo je trebalo napraviti i prije. Kupci su zadovoljni. Imam registrovanu preradu i prerađujem u svojoj preradi proizvode i plasiram ih ovdje na tržnici. Cijene jesu male, ali takav nam je standard, pa se od ovog zanata se može živjeti”, kazao je Varupa.

Zeničani su i pored mliječnih i suhomesnatih proizvoda uživali u tradicionalnoj bosanskoj kahvi iz Vispakove džinovske džezve.