Naslovnica Vijesti Svijet Zvizdić u Minhenu razgovarao sa komesarom Hahnom

Zvizdić u Minhenu razgovarao sa komesarom Hahnom

239
PODIJELI

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić susreo se danas na marginama Sigurnosne konferencije u njemačkom gradu Minhenu sa evropskim komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom koji mu je uputio čestitke za usvojene odgovore na Upitnik Evropske komisije, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg.

oglasi

Komesar Hahn je rekao da je neophodno nastaviti napore u realiziranju reformskih procesa na putu ka EU integracijama. Rekao je da će odgovori na Upitnik biti korišteni da Evropska komisija ocijeni sposobnost i zrelost zemlje.

Drugi dan Sigurnosne konferencije u Minhenu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Zvizdić je prisustvovao obraćanjima zamjenika kancelarke i ministra vanjskih poslova SR Njemačke Sigmara Gabriela, premijerke Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Therese May, predsjednika Evropske komisije Jean Claude Junckera, te premijera Austrije Sebastiana Kurza,Turske Binali Yildirima, Francuske Edouarda Philippea i Poljske Mateusza Morawieckog, kao i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije predstavlja završetak najkompleksnije faze na putu BiH ka Evropskoj uniji. Rekao je i da je usvajanje odgovora iz Upitnika najbolja poruka gdje BiH želi biti i gdje ona i istinski pripada. Naglasio je i da je Bosna i Hercegovina potpuno opredijeljena da evropske integracije ostaju najvažniji vanjskopolitički cilj kojem je BiH posvećena.

Zvizdić se danas kratko susreo i sa ministrim vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom, saopšteno je.

Podsjećamo, reporterska ekipa N1 televizije boravi u Minhenu i prati Konferenciju. Sve detalje kao i javljanje reportera uživo donosimo u informativnim emisijama.

 

N1