Naslovnica Lifestyle Bake i djedovi – ključ sretnog djetinjstva

Bake i djedovi – ključ sretnog djetinjstva

176
PODIJELI

Odrastanje uz bake i djedove čini djecu sretnijima, pokazuje istraživanje sa Univerziteta Oxford. Objašnjenje je prilično jednostavno – oni imaju dovoljno vremena za razgovor s unucima o njihovim problemima i planovima.

oglasi

Osim blagotvornog utjecaja na njihovo djetinjstvo, anketa koja je uključila više od 1.500 djece otkrila je da bake i djedovi mogu sačuvati unutrašnji mir klinaca čiji roditelji prolaze kroz razvod.

Statistike kažu da jedna od tri bake redovno pazi na dijete, dok njih 40 posto tu i tamo uskače upomoćč pripomoć. Kasnije, kada unuci postanu adolescenti, pozitivan utjecaj baki i djedova koji su aktivno učestvovali u odrastanju unuka daleko je veći čak i od onih porodica u kojima su međugeneracijski odnosi brižno njegovani.

Istraživanje je otvorilo i jednu ne toliko istraženu temu – koliko društvo prepoznaje važnost i potrebu baki i djedova da učestvuju u odgajanju djece roditelja pretrpanih poslom?

I dok jedni svoje starce šalju u staračke domove, drugima bi definitivno dobro došlo nešto poput državnih subvencija za bake-odgojiteljice.

avaz.ba