Naslovnica Lifestyle Brinite o zdravlju: Birajte proizvode bez ili s manje šećera

Brinite o zdravlju: Birajte proizvode bez ili s manje šećera

264
PODIJELI

Ukoliko brinete o svom zdravlju i pažljivo birate namirnice koje unosite u organizam, onda posebnu pažnju trebate posvetiti balansiranom unosu šećera. On se danas nalazi u svim proizvodima poput čipsa, kečapa, peciva, gotovih supa, ima ga čak i u čajevima, a svakako najviše ga sadrže slatkiši i gazirani sokovi.

oglasi

Prilikom unosa velike količine šećera u organizam, dolazi do naglog porasta razine šećera u krvi, koji proizvodi ogroman val energije, a tijelo kompenzira ovaj brzi uspon i pad te izaziva stresna ponašanja koja kao što su anksioznost, razdražljivost i agresivnost. Osim toga, konzumacija namirnica sa velikim udjelom šećera vode do različitih oboljenja, na prvom mjestu do pretilosti i dijabetesa tipa 2.
Stoga je jedan od ključnih načina da svoj organizam održite u harmoniji, zdravim i vitalnim, konzumacija prirodnih sokova i namirnica. Uz svakodnevni unos zdravih namirnica, podsjećamo vas da je od neizmjerne važnosti unos minimalno 1,5 l tečnosti dnevno.
Prilikom odabira najkvalitetnijeg soka ili bilo kojeg drugug proizvoda, važno je obratiti pažnju na datum proizvodnje, rok trajanja, kao i nutritivne i energetske vrijednosti proizvoda.

Jedna od glavnih preporuka nutricionista jeste unos što više voća, a kada želite popiti čašu soka – ili ga napravite sami od svježeg voća ili izaberite i kupite onaj na čijem pakovanju stoji oznaka 100% prirodan. Isti je slučaj i sa drugim proizvodima koji sadrže voće kao što su džemovi.

Zbog iznimnih svojstava preporučuje se svakodnevna konzumacija Kulin sokova svima onima koji drže do svojeg zdravlja i teže za osvježenjem i vitalnošću. Voćni Kulin proizvodi u obliku sokova i džemova proizvedeni su od zrelog i probranog voća bez dodatka šećera i konzervansa. Kulin sok od jabuke u potpunosti je napravljen od jabuke, bez dodatka šećera i konzervansa. Minerali i hranjive tvari iz jabuka uklanjaju umor, razbistruju um, poboljšavaju probavu, a zanimljivo je da se u jabukama nalazi i serotonin – hormon sreće.
Kulin sok od višnje je također ne sadrži šećer i konzervans. Višnje su bogate vitaminima A, C i E, a poznate su po ljekovitim svojstvima i antioksidativnom dejstvu. Mogu poslužiti kao snažno protivupalno sredstvo, štite od slobodnih radikala i poboljšavaju san.

Kada govorimo o džemovima, brend Kulin predstavio je i niskokalorične džemove napralvjene od 100% voća i sa smanjenim udjelom šećera. Džem od šljive napravljen je bez dodatka šećera, umjetnih zaslađivača i konzervansa. Plodovi ovog voća bogati su ugljikohidratima, vitaminima A, C i E, te mineralima poput kalcija i magnezija. Pored toga, šljiva ima jako nisku razinu masnoća, i tek 46 kalorija u 100 grama mase ploda. Bogata je i vlaknima, zbog čega se koristi za dobru probavu. Osim toga, šljive pomažu zdravlju našeg srca. Jer sadrže značajan udjel kalija, minerala koji uspješno kontrolira visok krvni pritisak i smanjuje rizik od moždanog udara.

Stoga, ukoliko brinete o svom i zdravlju vaših najmilijih, onda svakako pažljivo čitajte etikete na proizvodima i uvijek birajte domaće proizvode koji su zdraviji.