Naslovnica Biznis Čahure vrijedne 2,5 miliona KM ostale od Oružanih snaga BiH čekaju „pravog“...

Čahure vrijedne 2,5 miliona KM ostale od Oružanih snaga BiH čekaju „pravog“ kupca?

648
PODIJELI

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u skoro godinu i po dana nije uspjelo prodati mesing i nešto drugih materijala vrijednosti oko 2,5 miliona KM, što otvara sumnju da ta roba iz Ministarstva čeka pogodnog kupca.

oglasi

Iz Ministarstva odbrane BiH od kraja 2016. godine pokušavaju prodati stare čahure i drugi otpad koji ostaje od eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH. Prodaja nije realizirana do danas. Posljednji tender je okončan 28. avgusta 2017. Skoro pola godine kasnije iz objekata Oružanih snaga nije odvezena ni jedna čahura. U Ministarstvu nemaju objašnjenje zašto izuzetno tražena roba još nije našla svog kupca.

Sagovornici Patrije upozoravaju na više nelogičnosti u cijelom tenderu, što dodatno otvara sumnju da je Ministarstvo sa nekom od firmi za otkup sekundarnih sirovina unaprijed dogovorilo prodaju ove robe, ali proces na uspjevaju realizireati do kraja.

U oglasu za prodaju sekundarnih sirovina Ministarstva odbrane BiH, koji je javan, otvoren do 31. jula 2017., objavljen na zvaničnoj stranici Ministarstva Mod.gov.ba, Ministarstvo traži najboljeg ponuđača za prodaju sirovine mesing, čelik, plastika, bakar…, u skladištima Ministarstva u Doboju, Derventi, Visokom i Glamoču. Sirovine koje nudi Ministarstvo su podijeljene u dva lota, prvi lot prelazi vrijednost 1,5 miliona KM, a drugi je veći od milion KM. Kupoprodaja se obavlja sistemom „viđeno – kupljeno“, bez mogućnosti naknadne reklamacije.

Ponuđač Ministarstvu morao dostaviti dokaz o prometu većem od 20 miliona KM za ponudu prvog lota i promet veći od 10 miliona KM za ponudu drugog lota. Uz dokaz o prometu Ministarstvo traži i bankovnu garanciju od 154.000 za prvi i 107.000 KM za drugi lot. Dosadašnja praksa je bila takva da institucije koje raspisuju javni oglas traže da je ponuđač unutar tri godine imao promet približno slične vrijednosti kao aktuelni tender na koji se javlja, ali ne i deseterostruko veći promet, kako su zatražili ovog puta iz Ministarstva odbrane.
Iz Ministarstva su u ovom tenderu tražili da ponuđač ima i tačan broj kamiona, uz preciziranu nosivost i kvalificirano osoblje.

Isti oglas Ministarstvo je raspisalo i krajem 2016. godine. Oglas je tada poništen nakon žalbi Vlade bh. entiteta Republika Srpska.

Patria/nap.ba