Naslovnica Lifestyle Savjeti za žene u tridesetim koje žele izgubiti višak kilograma

Savjeti za žene u tridesetim koje žele izgubiti višak kilograma

220
PODIJELI

Kako starimo, tako se usporava i metabolizam, a kosti postaju slabije, pa je potrebna dodatna briga za tijelo. Ipak, to ne znači da ne možete izgubiti višak kilograma ukoliko imate više od 30 godina, što uopće ne mora biti teško.

oglasi

Prije svega, važno je da konzumirate proteinima bogatu hranu, jer se starenjem usporava metabolizam, a vašem organizmu i dalje treba hranjiva i zdrava ishrana. Čak iako vam nije potrebno mršavljenje, dan počnite hranom bogatom proteinima. Vaše tijelo će imati dovoljno energije kako biste bili aktivni tokom cijelog dana.

Vještački zaslađivači su nezdravi i treba ih izbjegavati. Oni ne samo da povećavaju potrebu za šećerom, nego ih se uopće ne možete zasititi. Umjesto da se oslanjate na vještačke zaslađivače, dodajte med u vašu hranu.

Stres negativno djeluje na zdravlje, pa je veoma važno naučiti kako ga kontrolisati. Ako ne vodite zdrav život, rizikujete gojaznost. Ukoliko ste pod stresom, meditirajte ili se bavite aktivnostima koje će vas osloboditi od stresa i napetosti.

Vježbajte, ali slušajte savjete eksperata. Čak iako redovno vježbate, pametno je da to radite pod nadzorom trenera. On će vam pomoći da ostanete u formi i da gubite kilograme, a da se pritom ne preforsirate ili povrijedite.

Jedite samo onoliko koliko vam je dovoljno i birajte zdravu hranu. Prejedanje i brza hrana su štetni za zdravlje, a ako ste na putu da izgubite višak kilograma, kršenje pravila će trud učiniti uzaludnim te nećete ostvariti cilj.

Ako imate više od 30 godina, vjerovatno ste se ostvarili u profesionalnom i personalnom smislu. Ipak, danas je teško odvojiti vrijeme samo za sebe, no, nemojte biti nepravedni prema vašem tijelu, jer ako niste fit i aktivni, nećete moći dati sve od sebe kada je to potrebno. Napravite raspored i slijedite ga svakodnevno.

Izbjegavajte dijete koje obećaju brz gubitak kilograma, jer one zbunjuju metabolizam, što otežava proces mršavljenja. Radije jedite zdravo i umjereno.

Motivacija je veoma važna kada je riječ o mršavljenju. Potražite je u podršci prijatelja i porodice.

Slijedite pravilo “5 sati”, a ono znači da ne smije proći period od pet sati, a da niste ništa jeli. Izgladnjivanje vam neće pomoći, trebate jesti umjereno i zdravo jer je to ključ zdravlja.

Meditirajte redovno, jer zdrav um može pomoći vašem tijelu. Kada meditirate, vaše tijelo i duh su sinhronizirani, a to tijelu pomaže da prihvati promjene koje činite tokom procesa mršavljenja. Dok vaša podsvijest ne bude spremna na promjene, nećete ostvariti dobre rezultate.

Spavajte dovoljno, jer je dobar san potreban svakodnevno. Ukoliko se odmorite, probudit ćete se s entuzijazmom i bit ćete aktivni.

KLIX.BA