Naslovnica Lifestyle Tijekom zime koristite masnije kreme i zaštite kožu lica i ruka

Tijekom zime koristite masnije kreme i zaštite kožu lica i ruka

247
PODIJELI

Tijekom zime koristite masnije kreme i zaštite kožu lica i ruka Kad su vanjske temperature ispod ništice, a uz to puše i hladan vjetar, bilo bi dobro koristiti proizvode za zaštitu kože.

oglasi

Također, zbog boravka u presuhim prostorijama zbog centralnog grijanja, te korištenja pretople vode, dolazi do dodatnog isušivanja kože. Stoga je, kako preporučuju dermatolozi, korisno stavljati zaštitne kreme. Kreme i njima slični pripravci za zaštitu kože su otopine ili emulzije masnih tvari i vode.

U emulziji su pomiješane dvije ili više različitih tekućina koje se inače ne miješaju. Kreme su najčešće načinjene od vodene i masne faze, često biljnih ulja koja su raspršena u vodi. Kako se emulzija ne bi “raspala”, u kreme se stavljaju i tvari koje sprečavaju da se stajanjem emulzija razdvoji, a to su emulgatori. Kreme za njegu kože zimi sadrže mnoštvo blagotvornih sastojaka koji pomažu očuvanju vlažnosti kože, a mogu pomoći i kod vlaženja, njeguju je ili potpomažu zacjeljivanju.

U kremama se često nalazi i alkohol glicerol. Glicerol ili glicerin je sastojak koji se nalazi u sastavu mnogo vrsta krema, losiona te drugih kozmetičkih proizvoda, koristi se i u prehrambenoj industriji, u proizvodnji lijekova i dr. Inače je prisutan u prirodnim mastima, a povećava vlažnost i glatkoću kože.

U procesu priprave krema upotrebljavaju se biljna ulja, koja se mogu koristiti za najrazličitije tipove kože. Nezaobilazni su i humektansi, odnosno tvari za omekšavanje kože, očuvanje vlažnosti i gibljivosti. Osim glicerola često se koristi pantenol, sorbitol, omega masne kiseline, karite maslac, urea, laktati i dr. Ne samo da djeluju lokalno ovlažujući kožu nego čuvaju kremu od isušivanja.

Kreme za njegu mogu sadržavati i protuupalne tvari, vitamine, posebice vitamin E, tvari iz kamilice, nevena i slične. Konzervansi se stavljaju u kreme kako bi im se produljio vijek trajanja.

Također, u uporabi su i konzervansi iz reda parabena. Pomoću njih se povećava trajnost proizvoda i sprečavaju kvarenje. Ovi konzervansi izazivaju mnoge rasprave i među kupcima i među stručnjacima, no činjenica je da su parabeni sveprisutni te ih svaki dan unosimo kroz razne proizvode.

Za privlačnost krema u njih se stavljaju razni sastojci koji pridonose mirisu poput ulja agruma, tj. voćni mirisi na uljnoj bazi: limuna, naranče, te cvjetni mirisi, poput sastojaka iz ruže. Ovi sastojci mirisa u pravilu nisu snažni kao kod parfema. Kod nas se danas može kupiti mnoštvo krema za ovu svrhu, a dermatolozi zimi preporučuju masnije kreme. Nikako se ne smije zaboraviti njega usnica, zbog povećanog isušivanja.

24sata.hr