Naslovnica Vijesti BiH (VIDEO) Pogledajte dio akcije ‘NANA’ u kojoj je zaplijenjeno 100 kilograma kokaina

(VIDEO) Pogledajte dio akcije ‘NANA’ u kojoj je zaplijenjeno 100 kilograma kokaina

677
PODIJELI

U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske predstavljena je akcija kodnog imena „NANA“u kojoj je hrvatska policija u suradnji sa policijama nekoliko zemalja zaplijenila 100 kilograma kokaina koji je brodom iz Južne Amerike stigao u luku Rijeka.

oglasi

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici slovenske, austrijske i njemačke policije te DEA-a, a Načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj se zahvalio na suradnji kolegama iz nizozemske, talijanske, španjolske, panamske i kolumbijske policije te iz Europola.

Gudelj je istaknuo kako je međunarodna pravosudna i policijska suradnja trajala preko godinu dana, od ukrcaja tereta u Panami i njegovog prijevoza sve do koordinirane akcije uhićenja počinitelja koja se odvijala u četiri države.

Cijela akcija koordinirana je iz zapovjednog centra Kriminalističke policije u Zagrebu.

„Kažu da je to jedna od najzahtjevnijih akcija u povijesti hrvatske policije. Ovo je dokaz snage ujedinjenih nacionalnih policija koje u svom djelovanju nemaju nacionalnih granica, nego za cilj imaju borbu protiv kriminaliteta“, kazao je načelnik Gudelj.

„Akcija „NANA“ započeta je početkom 2017. godine. U redovitom profiliranju rizika u kontejnerskom prometu od strane carinskog policijskog službenika utvrđene određene nelogičnosti, kada su prepoznate mogućnosti zlouporabe odnosno krijumčarenja“, kazao je Brnad Hari iz PU Primorsko-goranske.

„Istovremeno je započeta međunarodna policijska suradnja, a detektirana je suradnja pripadnika hrvatske kriminalne ćelije unutar ‘Balkanskog kartela’ i ‘Kolumbijskog kartela’ koji djeluje na području više država Latinske Amerike“, izjavio je Dražen Rastović iz MUP-ovog Odjela za narkotike.

Rastović je kazao kako su na samom početku istrage uočene osobe koje su predmet policijskog interesa preko deset godina, a s obzirom da je tzv. „Balkanski kartel“ djelovao na području više država, bilo je potrebno pokrenuti međunarodnu policijsku suradnju.

„Uz pomoć američke agencije DEA i kolumbijske policije detektirali smo, sa kolegama iz Paname, suspektan kontejner u kojem je, kao i u prethodnim kontejnerima koji su bili probni, bio deklariran metalni otpad“, kazao je Rastović.

Kontejner je transportiran iz Paname preko Malte na područje Republike Hrvatske, na kontejnerski terminal Brajdica u Rijeci.
Pretraga kontejnera započela je 3. ožujka 2018. godine u Rijeci nakon sudskog naloga u suradnji policijskih i carinskih službenika koji su među metalnim otpadom pronašli 100 paketa kokaina pakiranog po kilogram u pravokutne pakete omotane gumenom vrpcom i dodatno zaštićene, hermetički zatvorene, kako ih se ne bi lako detektiralo. Način pakiranja i skrivanja droge upućuje na visoku organiziranost kriminalne skupine, odnosno zločinačkog udruženja.

Kokain je bio sakriven u 20 tona metalnog otpada, u metalnim, hermetički zatvorenim spremnicima sa olovnim oblogom i omotom od jutene krpe.

„Činimo sve što je u našoj moći da razbijemo i zaustavimo operacije međunarodnih kriminalnih udruženja, gdje god ona djelovala. Nadnacionalne kriminalne organizacije, kakva je ova otkrivena u akciji ‘NANA’, kompleksne su po svom ustroju, stalno mijenjaju taktiku i stalno evoluiraju kako bi izbjegle zakonu“, kazao je Matthew Fihlman, ataše regionalnog ureda DEA-e u Republici Hrvatskoj.

U zapovjednom centru su bili pripadnici carinske uprave, hrvatske policije, slovenske policije, Europola i DEA-e. Uhićenjima i pretragama pristupilo se koordinirano na području Zagreba, Rijeke i otoka Lošinja, zatim Nizozemske, Njemačke i Slovenije.

Pritom je razbijena kriminalna ćelija Balkanskog kartela i uhićeni su pripadnici Kolumbijskg kartela. U rujnu i prosincu 2017. uhićene su četiri osobe, a 7. ožujka ove godine uhićeno je sedam osoba, i to pet hrvatskih državljana, jedan španjolski, odnosno kolumbijski, i jedan nizozemski državljanin. Ukupno je u Hrvatskoj uhićeno 11 osoba, a sveukupno je uhićeno 13 pripadnika Balkanskog i Kolumbijskog narkokartela za koje se očekuju višegodišnje zatvorske kazne.

U akciji „NANA“ zaplijenjeno je ukupno 100 kg kokaina, 145 kg marihuane, 70.000 kutija cigareta koje su procijene na 2,5 milijuna kuna (oko 330.00 eura) i 55.000 eura.

Operativna akcija se i dalje provodi, istaknuli su u MUP-u Republike Hrvatske.

n1