Naslovnica Zabava Žene su spremnije dati bubreg svojem mužu, nego oni ženama

Žene su spremnije dati bubreg svojem mužu, nego oni ženama

173
PODIJELI

Žene su velikodušnije od muškaraca kada je u posrijedi donacija bubrega među supružnicima s obzirom na činjenicu da su taj organ spremne donirati suprugu pet do šest pute češće od njih, zanimljiv je podatak međunarodnih udruga nefrologa.

oglasi

Čak 36 posto kompatibilnih supruga i samo 6,5 posto kompatibilnih muških supružnika donira bubreg onom drugom, podaci su Eurotransplanta, organizacije koja promiče i koordinira transplantaciju organa u devet europskih zemalja.

Brojke su rezultat istraživanja objavljenog 2016. u časopisu Visceral Medicine. U njemu se iznose i procjene po kojima su gotovo dvije trećine primatelja transplantiranog bubrega muškarci, a dvije trećine donatora su žene.

Teško je navesti specifičan razlog snažnijeg odaziva žena na doniranje bubrega. Vjerujemo da su žene motiviranije jer je kod njih altruizam izraženiji, kao i želja za pomaganjem članu uže obitelji da preživi – komentirala je nekadašnja predsjednica Međunarodne udruge nefrologa, Kanađanka Adeera Levin.

Ako nema kontraindikacija doniranje bubrega ne predstavlja osobit rizik za zdravlje pojedinca. Studija provedena u Francuskoj između 2009. i 2012. o zdravlju donatora organa pokazala je uobičajene rizike poput postoperativnih bolova, no globalno su bili dobroga zdravlja, osobito s obzirom na činjenicu da je selekcija pri njihovu odabiru vrlo stroga.

24sata.hr