Naslovnica Vijesti BiH Terović: Kad je trebalo da se gine bili smo tu, a kad...

Terović: Kad je trebalo da se gine bili smo tu, a kad treba čovjeku pomoći svi bježe od njega.

215
PODIJELI

Terović: Kad je trebalo da se gine bili smo tu, a kad treba čovjeku pomoći svi bježe od njega.
Demobilisanim borcima iz cijele FBiH, koji će sutra u Sarajevu čekati ishod vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, po prvi put će se priključiti i njihove kolege iz Goražda, najavljeno je tokom današnjeg okupljanja ispred zgrade Vlade BPK.

oglasi

Znali su i ranije da o objavljivanju boračkog registra, uvođenju boračkog dodatka i prestanku finansiranja 1.600 boračkih udruženja u FBiH odlučuju viši nivoi vlasti, ali nisu imali mogućnosti da organiziraju odlazak. Uprkos činjenici da traže reviziju rada i smjenu rukovodstva Udruženja demobilisanih boraca iz Goražda, postignut je dogovor da prijevoz osigura udruženje, što je obećao predsjednik Nesib Hodo.

– Okupljaćemo se do zadnjeg, dok nam ne ispune zahtjeve. Ovi ovdje (Vlada BPK, op.a.) se ne pitaju ništa k'o Nail u mlinu, zna se ko se pita i mi hoćemo da idemo pred Parlament FBiH i nadležnost predsjednika Udruženja je da organizuje ljude – kazao je Amel Barimac, predstavnik grupe boraca.

Sa saborcima ka Sarajevu će i Izudin Terović, oboljeli, nezaposleni, demobilisani pripadnik 43. drinske udarne brigade, koji 23 godine živi u kolektivnom smještaju u barakama u ulici Salihbega Kuljuha u Goraždu.

– Četvero nas je u porodici i niko ne radi. Radim na dnevnicu, za 30 maraka sam najviše po šumi, neko me zovne da mu iskopam baštu pa odem, šta god izleti radim, ne biram pos'o. Borci traže prava, ali ja ne vidim nikakvog rješenja ovdje. Kad je trebalo da se gine bili smo tu, a kad treba da se čovjeku pomogne bar malo onda ne može, svi bježe od njega – kaže Terović.

Kuća njegovih roditelja u Ustiprači je porušena, imovinski odnosi nikada nisu riješeni, te sumnja da je život u kolektivnom centru uzrok zbog kojih je obolio i on, i njegov sin.

– Imam bolesnog sina, terapija mu je 450 maraka i mora ih koristiti dok je živ. Ima trombove i svako treći dan završi u Hitnoj službi. Jedva sastavljamo kraj s krajem. I ja sam obolio, kičma, bubrezi, drugi put u toku ovog mjeseca idem u Sarajevo po pet dana da ležim na razbijanje kamena – dodaje Terović.

Borci su burno regirali tokom obraćanja ministra za boračka pitanja BPK Eniza Halilovića, koji im je pokušao prezentirati sadržaj Nacrta zakona o pravima demobilisanih boraca, koji će im navodno garantirati 15 prava. Ogorčeni su zbog toga što taj zakon predviđa da pravo na novčanu naknadu imaju samo stariji od 60 godina. tokom okupljanja čule su se i optužbe da lokalni zvaničnici ucjenjuju borce i plaćaju im da ne dolaze na proteste.

avaz.ba