Naslovnica Vijesti Regija Žalbeni pretres u predmetu Radovan Karadžić 23. i 24. aprila

Žalbeni pretres u predmetu Radovan Karadžić 23. i 24. aprila

235
PODIJELI
Foto: EPA/Michael Kooren

Žalbeni pretres u predmetu Radovan Karadžić pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove zakazan je za ponedjeljak, 23. i utorak, 24. april 2018. u sudnici I zgrade Mehanizma u Haagu, u skladu s nalogom o rasporedu koji je izdalo Žalbeno vijeće Mehanizma, javlja Anadolu Agency (AA).

oglasi

Žalbeni pretres će početi uvodnom riječi sudije Theodora Merona, predsjedavajućeg sudije u tom predmetu, nakon čega će Radovan Karadžić i tužilaštvo iznijeti svoje usmene argumente o žalbi. Prema rasporedu, pretres će biti okončan u utorak, 24. aprila, u 12:55 sati.

Pretresno vijeće III Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u svojoj presudi izrečenoj 24. marta 2016., osudilo je Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene od strane srpskih snaga u toku oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH) od 1992. do 1995. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 40 godina.

Karadžić je proglašen krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Oslobođen je krivice po optužbi za genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992.

Vijeće je zaključilo da je Karadžić te zločine počinio putem učešća u četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP).

Sveobuhvatni UZP, koji je postojao od oktobra 1991. do novembra 1995., uključivao je zajednički plan da se, činjenjem zločina u opštinama širom BiH, bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo.

 

zenit.ba