Naslovnica Vijesti Regija Žalbeni pretres u predmetu Radovan Karadžić 23. i 24. aprila

Žalbeni pretres u predmetu Radovan Karadžić 23. i 24. aprila

58
PODIJELI
epa03784085 Bosnian Serb wartime leader Radovan Karadzic appears in the courtroom for his appeals judgement at the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia (ICTY) in The Hague, The Netherlands, 11 July 11 2013. EPA/Michael Kooren

Žalbeni pretres u predmetu Radovan Karadžić pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove zakazan je za ponedjeljak, 23. i utorak, 24. april 2018. u sudnici I zgrade Mehanizma u Haagu, u skladu s nalogom o rasporedu koji je izdalo Žalbeno vijeće Mehanizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Žalbeni pretres će početi uvodnom riječi sudije Theodora Merona, predsjedavajućeg sudije u tom predmetu, nakon čega će Radovan Karadžić i tužilaštvo iznijeti svoje usmene argumente o žalbi. Prema rasporedu, pretres će biti okončan u utorak, 24. aprila, u 12:55 sati.

Pretresno vijeće III Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u svojoj presudi izrečenoj 24. marta 2016., osudilo je Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene od strane srpskih snaga u toku oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH) od 1992. do 1995. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 40 godina.

Karadžić je proglašen krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Oslobođen je krivice po optužbi za genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992.

Vijeće je zaključilo da je Karadžić te zločine počinio putem učešća u četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP).

Sveobuhvatni UZP, koji je postojao od oktobra 1991. do novembra 1995., uključivao je zajednički plan da se, činjenjem zločina u opštinama širom BiH, bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo.

 

zenit.ba