Naslovnica Vijesti Centralna (FOTO/VIDEO) Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otvorila konzulat RH u Vitezu

(FOTO/VIDEO) Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otvorila konzulat RH u Vitezu

1023
PODIJELI

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je ovog utorka u Vitezu četvrti konzulat ove države u Bosni i Hercegovini.

oglasi

Predsjednicu su ispred FC u Vitezu dočekali načelnik općine Vitez, političari, gospodsrstvenici i brojni stanovinici Centralne Bosne, a prisutni su bili i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kao i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Predsjednica Republike Hrvatske kazala je da joj je iznimna čast da prisustvuje otvaranju konzulata RH u Vitezu, te da će Hrvati u BiH imati priliku da osim konzularnih pitanja u Centralnoj Bosni, imaju mjesto gdje će moći da se obrate sa svim svojim idejama i željama…

Podjsetimo otvaranje konzulata u Vitezu i Livnu najavljeno je prošle godine uz obrazloženje da je cilj na adekvatan način zadovoljiti administrativne usluge koje ona pružaju hrvatskim državljanima u ovim dijelovima BiH. Tačan datum otvaranja konzulata u Livnu još nije poznat, ali prema neslužbenim informacijama to bi se moglo dogoditi do kraja ovog mjeseca.
Uz veleposlanstvo i konzularni ured u Sarajevu, Republika Hrvatska u BiH trenutno ima i generalne konzulate u Mostaru, Tuzli i Banja Luci.