Naslovnica Tech Nauka Kineska škola pomoću tehnologije za prepoznavanje lica otkriva da li učenici prate...

Kineska škola pomoću tehnologije za prepoznavanje lica otkriva da li učenici prate nastavu

217
PODIJELI

Jedna škola u Kini je počela koristiti tehnologiju za prepoznavanje lica, čiji je zadatak da prati učenike i otkriva ukoliko ne prate nastavu.

oglasi

Tri kamere su postavljene iznad table u školi u Hangzhouu u istočnom dijelu Kine, a sistem može prepoznati sedam različitih facijalnih ekspresija, neutralnu, sretnu, tužnu, razočaranu, ljutitu, uplašenu i iznenađenu te na taj način ustanoviti da li su fokusirani na nastavu. Ukoliko to nije slučaj, sistem obavještava nastavnika. Zasad je sistem prisutan u samo jednoj učionici, ali će ga do ljeta dobiti i ostale učionice.

“Ranije sam bio lijen, spavao sam ili čitao druge knjige za vrijeme časova koje nisam volio, ali se sada ne usuđujem to činiti otkako su kamere postavljene u učionici. Osjećam se kao da me konstantno gledaju neke misteriozne oči”, izjavio je jedan od učenika.

Ovaj potez škole je naišao i na kritike, ali direktor vjeruje da će tehnologija podići obrazovne standarde.

“To je isto kao da nastavnici imaju asistente, tako da tehnologija može povećati kvalitet predavanja i učenja. Neki su rekli da se ovim narušava privatnost učenika, no, kamere samo prate njihove pokrete, a ne snimaju aktivnosti u učionici”, kazao je direktor škole.

klix.ba