Naslovnica Vijesti BiH Nastavlja se obnova Olimpijskog muzeja

Nastavlja se obnova Olimpijskog muzeja

406
PODIJELI
oslobodjenje.ba

Grad Sarajevo je još prošle godine inicirao rekonstrukciju ovog nacionalnog spomenika BiH i jednog od najreprezentativnijih arhitektonskih objekata austrougarskog kulturnog nasljeđa.

oglasi

Zgrada Olimpijskog muzeja u Petrarkijinoj ulici mogla bi biti obnovljena i otvorena za javnost do početka Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019. U objektu Olimpijskog muzeja, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić i direktor firme „Unigradnja“ Mustafa Duraković potpisali su Ugovor o rekonstrukciji ovog nacionalnog spomenika.

Kulturno nasljeđe
Ugovor je potpisao i Suad Dugalić, direktor firme „Arhi plus“ koja će vršiti nadzor nad radovima. Prema riječima Abdulaha Skake, gradonačelnika Sarajeva Olimpijski komitet BiH je bio odličan partner u pregovorima oko nastavka sanacije olimpijskog muzeja, jednog od simbola Sarajeva.

– Zahvalni smo i Ministarstvu kulture i sporta KS-a koji su dali značajan dio sredstava za obnovu. Naša želja i želja ove administracije Grada Sarajeva je da obnavljamo sve ono po čemu je Grad Sarajevo poznat, rekao je Skaka.

Grad Sarajevo je još prošle godine inicirao rekonstrukciju ovog nacionalnog spomenika BiH i jednog od najreprezentativnijih arhitektonskih objekata austrougarskog kulturnog nasljeđa.

– Drago mi je što za buduće generacije ostavljamo jednu ovakvu kuću kao opšte javno dobro koje će biti podstrek mladim generacijama i jedini sportski muzej u BiH, kazao je Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja.

Siniša Kisić, član predsjedništva OKBiH je naglasio kako se nada da će na vrijeme biti izvršena kompletna rekonstrukcija ove zgrade. U ovoj fazi je predviđeno uređenje fasade i vanjske stolarije za šta su Kanton i Grad Sarajevo obezbijedili sredstva. Nakon toga pristupit će se uređenju enterijera u samom objektu.

– Ovo je monumentalni objekat koji će služiti isključivo u sportske svrhe, baštineći tradiciju iz 1984. i održanih Zimskih olimpijskih igara, zaključio je Kisić.

Duh olimpizma
Na dan otvaranja Olimpijade u Sarajevu, 8. februara 1984. godine, u objektu nekadašnje Vile Mandić otvoren je Muzej XIV zimskih olimpijskih igara. Koncept i programi Muzeja sačinjeni su po uzoru na Međunarodni olimpijski muzej u Lozani, s idejom da vrši sintezu i afirmaciju dvije osnovne karakteristike – sport i umjetnost. Osnovna koncepcija ovog muzeja je da kroz sport i umjetnost prezentira duh olimpizma, olimpijske vrijednosti, kreativnost, mladost i ostale pozitivne tekovine ovog događaja.

Nažalost, 27. aprila 1992. godine, OIimpijski muzej je granatiran i uništen. Zahvaljujući angažmanu zaposlenih u Muzeju i šire društvene zajednice u teškim ratnim uvjetima eksponati Olimpijskog muzeja su evakuirani i spašeni, te pohranjeni na sigurna mjesta u podrume Olimpijske dvorane Zetra.

oslobodjenje.ba