Naslovnica Vijesti BiH Turistički autobusi od 10. maja do 30. oktobra neće moći prelaziti preko...

Turistički autobusi od 10. maja do 30. oktobra neće moći prelaziti preko GP Doljani

178
PODIJELI

Grad Metković donio je odluku da od 10. maja do 30. oktobra ove godine zabrani saobraćanje turističkih autobusa kroz grad, a s ciljem izbjegavanja saobraćajnih gužvi na novoizgrađenom graničnom prijelazu Metković, što znači automatski da neće moći saobraćati ni preko GP Doljani u BiH.

oglasi

Kako se navodi u saopćenju Grada Metkovića, turistički autobusi koji iz pravca Dubrovnika idu u pravcu BiH preusmjeravat će se u Opuzenu na GP Nova Sela u Hrvatskoj, odnosno na GP Bijača u BiH. Na isti prijelaz preusmjeravat će se i autobusi koji idu iz pravca Splita.

Turistički autobusi koji u svom programu uključuju Metković moći će proći kroz grad uz propusnicu te će biti usmjeravani na GP Prud, odnosno GP Zvirići u BiH.
Veliki broj turističkih agencija i autobuskih prijevoznika morat će mijenjati svoje rute vožnje zbog ove odluke, a strahuje se da bi to moglo naštetiti turizmu Hercegovačko-neretvanskog kantona. Naime, veliki broj aranžmana uključuje izlete u Mostar, Blagaj i Počitelj koji su u nizu nakon prelaska GP Doljani. Samo Mostar je tokom prošle godine posjetilo blizu milion turista, a dnevno zna stići između 15 i 20 autobusa.

Iz Turističke zajednice HNK kazali su nam kako nisu dobili zvaničnu obavijest, ali da su saznali za ovu odluku.

“To nije dobro za goste koji nas žele posjetiti, ali možda s druge strane i jeste dobro, jer u toku sezone budu velike gužve i stvaraju se prometni čepovi na prijelazu Doljani. Sada će ići na GP Bijača gdje su uvjeti mnogo kvalitetniji. I tamo znaju biti gužve, ali nadamo se da neće biti kao u Doljanima, jer taj granični prijelaz ima gore uvjete od Bijače”, rekao nam je direktor Turističke zajednice HNK Andrija Krešić.

Redovne autobuske linije i dalje će saobraćati normalno kroz Metković.

Iz Granične policije BiH rečeno nam je kako ih nadležni organi nisu službeno obavijestili o ovoj zabrani.

klix.ba