Naslovnica Lifestyle Kada posegnuti za hitnim metodama kontracepcije

Kada posegnuti za hitnim metodama kontracepcije

134
PODIJELI

Uvijek ostaje otvorena nedoumica u očima pacijentica trebaju li primijeniti hitnu kontracepciju ukoliko nije došlo do ejakulacije. Potrebno je imati na umu da prekinuti odnos nije idealna metoda kontracepcije jer i u predejakulatu nalazimo spermije i mogućnost začeća u tom slučaju iznosi 10 posto.

oglasi

Stoga uvijek treba imati na umu da i relativno zaštićeni odnos (prekinuti odnos) u vrijeme ovulacije svakako predstavlja razlog za uzimanje hitne kontracepcije u slučaju rizika od neplanirane trudnoće.

Prema današnjim savremenim naučnim istraživanjima, primjena hitne kontracepcije je potrebna neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa ukoliko žena nema spoznaju u kojoj je fazi ciklusa. Procjena ovulacije (plodnog razdoblja) vrlo je nepouzdana, pogotovo kod mladih djevojaka. Ultrazvučnom dijagnostikom relativno je lako ocijeniti u kojoj se fazi ciklusa nalazi pacijentica ovisno o debljini i izgledu sluznice, kao i izgledu jajnika.

Hitna kontracepcija se koristi u slučaju kada:

1. Žene koje nemaju redovne menstruacije i nisu u mogućnosti procijeniti dan/fazu ciklusa i nisu spremne na trudnoću, a imale su odnos bez zaštite ili je zakazala metoda barijerne kontracepcije.

2. Žene koje su koristile nepouzdanu metodu kontracepcije (djelimično zaštićeni, odnosno prekinuti odnos), a nisu spremne na trudnoću.

3. Žene koje neredovno koriste oralnu hormonsku kontracepciju (zaboravile uzeti pilulu).

avaz.ba