Naslovnica Lifestyle Dom Kako renovirati sobu bez kupovine novih stvari

Kako renovirati sobu bez kupovine novih stvari

323
PODIJELI

Pročitajte savjete kako da preuredite sobu, a da pritom ne potrošite mnogo novca. Ne morate kupovati nov namještaj, dovoljno je da pustite mašti na volju.

oglasi

Napravite plan renoviranja
Osnovna stvar koju radimo kada želimo da preuredimo sobu, to je da razmještamo namještaj. Napravite plan, premjerite sve što je potrebno, jer želite da budete sigurni da će vaše razmještanje uspjeti prije nego što ga započnete.

Vaša ideja može biti sjajna, ali ukoliko neki komad namještaja ne možete da provučete kroz štok od vrata, sjajna ideja će ostati samo ideja.

Premjerite vrata, prozore, stepenice, i sebi ćete mnogo olakšati posao unaprijed, jer nećete završiti sa namještajem nasred sobe i u mnogo većem haosu nego prije. Možda je najbolje da napravite plan na papiru, napišete sve mjere, i onda pokušajte da uklopite vašu ideju u realni prostor koji imate.

Izbacite sve iz sobe što vam nije potrebno
Svo smeće i stvari koje samo skupljaju prašinu u sobi treba da idu napolje. Kada izbacite smeće, imaćete mnogo prostora koji ćete moći da uredite kako želite. Osim toga, izbacivanje smeća pozitivno utiče na našu psihu, i nakon toga se osjećamo veoma rasterećeno i slobodno.

Nevjerovatno je koliko se nepotrebnih stvari nakupi tokom godina u sobi. Najbolje što možete da uradite za sebe je da očistite taj nered, i vaša soba će već izgledati svježije.

Reciklirajte
Ništa neće osvježiti sobu kao recikliranje starog namještaja. Vrlo je moguće da imate namještaj koji se uopšte ne slaže po boji. Smislite novi dizajn koji će se potpuno uklopiti u vašu sobu, pa tako i recklirajte namještaj.

Možete ponovo tapacirati namještaj, ali za to ćete morati da izdvojite nešto više novca. Ukoliko u sobi imate fotelju koja se nikako ne slaže uz vaš krevet, ormar i police, na drvene djelove fotelje možete primijeniti dekupaž tehniku.

Pomoću dekupaž tehnike možete napraviti originalan namještaj, dizajniran po vašoj želji. Možete napraviti sobu u romantičnom stilu, urbanom, tradicionalnom, i bilo kom drugom. Sve drvene površine u sobi možete urediti dekupažom, i tako dobiti potpuno novu prostoriju. Osim toga, drvene djelove možete i farbati u omiljene boje.

Razmislite o novoj boji zidova
Ukoliko imate malo novca koji možete da izdvojite za krečenje, to će unijeti veliku promjenu u vašu sobu. Pustite mašti na volju i ne ograničavajte se samo na bijelu ili bež boju.

Razmislite o tome da promijenite boju plafona, jer ukoliko pogodite pravu boju, okrečen plafon će dati cjelinu vašoj sobi. Ukoliko imate dobro osvjetljenje, puder roze boja je odličan izbor, jer vašu sobu čini romantičnom i prijatnom.

Krečenje može uneti mnogo svježine i novine u vaš prostor, važno je samo da prije nego što krenete dobro razmislite koju boju želite, piše cdm.me.

Radiosarajevo.ba