Naslovnica Lifestyle Maslinovo i sezamovo čuvaju srce, makadamija štiti od raka…

Maslinovo i sezamovo čuvaju srce, makadamija štiti od raka…

79
PODIJELI

Maslinovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti samim time što je sastavni dio mediteranske prehrane. Ako ćemo biti precizniji, ekstra djevičansko maslinovo ima najpovoljniji nutritivni sastav, a proizvodi se prešanjem svježe ubranih maslina unutar 24 sata od branja.

Ako je ulje hladno prešano, radna temperatura tad ne prelazi 49 stupnjeva Celzijevih – što u konačnici čuva okus, miris i hranjive vrijednosti.

Maslinovo ulje je puno mononezasićenih masnih kiselina, čuva naše srce, ali pomaže i da loš kolesterol držimo u dobrim granicama. Zbog bogatstva vitaminom E, polifenolima i antioksidansima prevenira srčane bolesti.

Najbolje ga je koristiti začinjavajući njime salate i već gotova jela, jer je točka dimljenja ekstradjevičanskog ulja na 165 do 190 stupnjeva Celzijevih.

Kod rafiniranih ulja ta točka je na oko 240 stupnjeva. – Točka dimljenja maslinova ulja je srednje visoka, a dodatnu otpornost na visoke temperature pružaju i prirodni antioksidansi iz ulja, poput skvalena i vitamina E, koji čuvaju ulje od kvarenja te nastanka štetnih spojeva. Maslinovo ulje može se pohvaliti i sadržajem fenolnih spojeva koji imaju dvojaku ulogu. Čuvaju ulje od kvarenja, ali istodobno štite i naše zdravlje. Međutim, tijekom izlaganja ulja visokim temperaturama ovi se spojevi vrlo brzo uništavaju. Iz toga se može zaključiti kako će maslinovo uljem kuhanjem izgubiti vrijedne spojeve, ali ono što je važno je da neće tako lako nastati spojevi koji djeluju štetno na naše zdravlje, pa čak i kad hranu pržimo u dubokom ulju – kaže nutricionistica Mirja Jošić iz Vitaminoteke.

Ulje australskog oraha makadamija bogat je izvor omega-3 masnih kiselina koje u pravilu nedostaju modernom čovjeku zbog povećanog unosa omega-6. No ovo ulje ima izuzetno nizak udio omega-6 masnih kiselina što ga čini jednim od najzdravijih orahovih ulja za konzumaciju. Bogato je oleinskom kiselinom, odnosno omega-9 masnom kiselinom, koja se pokazala izuzetno korisnom u borbi protiv raka i u zaštiti od srčanih oboljenja. Najbolje ga je koristiti na salatu, no kako ima visoku točku dimljenja, pogodno je za pirjanje i prženje hrane.

Suncokretovo ulje obiluje vitaminom E pa ga svi oni koji žele povećati unos ovog vitamina u tijelo mogu češće koristiti. Suncokretovo ulje izvrsno je za prženje i pečenje, a možete ga iskoristiti i u umacima za salate. Ako na ambalaži ne stoji natpis da podnosi visoke temperature, nemojte ga koristiti za prženje. U sezamu se pak nalazi više kalcija nego u mlijeku, a uz to je bogat izvor mangana, bakra, cinka te vitamina B1 i E. Pozitivno djeluje na snižavanje tlaka i kolesterola.

Sezamovo ulje dobro podnosi visoke temperature pa u njemu možete pržiti hranu, ali je odličan izbor i za salate te preljeve.

Razlike u uljima

Bučino ulje – Ima Visoke vrijednosti omege-3 i omege-6, ali sadrži i cink, važan za zdrav imuno i reproduktivni sustav.

Orahovo ulje – Žličica ima 164 kcal i 16 grama masnoća. U njemu se kriju cink, selen, magnezij, željezo, ali i vitamini C i E.

Maslinovo ulje – Bogato je mononezasićenim mastima i lipoproteinima velike gustoće (HDL) koji smanjuju kolesterol.

Sezamovo ulje – Ima visok postotak esencijalnih aminokiselina (metionina). Sadrži i vitamin E, kalcij, fosfor.

Ulje sjemenki grožđa – Sadrži polifenole, ali i linolnu kiselinu te druge esencijalne masne kiseline. Žličica sadrži 119 kcal.

Suncokretovo ulje – Obiluje vitaminom E pa ga svi oni koji žele povećati unos ovog vitamina u tijelo trebaju češće koristiti.

Omega-3 iz maslinova

Suncokretovo ulje je obično vrlo procesuirano i sadrži niske vrijednosti zasićenih masti, koje se tradicionalno smatraju dobrima – uglavnom sadrži omega-6 polinezasićene. Potražite zato dovoljno omega-3 kiselina iz drugih izvora, poput maslinova ulja.

Top 5 ulja koja će podići svaku salatu

Laneno ulje – Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuje nivo kolesterola, a istraživanja potvrđuju da preventivno djeluje i u borbi protiv raka dojke. Izbjegavati ga trebaju oni sa želučanim problemima.

Lješnjakovo ulje -Nježnog mirisa i bogate arome često se koristi za začinjavanje gustih juha i salata, ali i deserata. Izvrstan je antioksidans. Prilično je skupo i lako oksidira pa se preporučuje držati ga u hladnjaku.

Bademovo ulje – Idealno je za salate i marinade. Žlica ovog ulja sadrži 5,3 mg vitamina E što je više od 25 posto preporučenog dnevnog unosa. Vitamin K iz bademova ulja pomaže u reguliranju protoka krvi.

Ulje uljane repice – Ima manje zasićenih masti nego druga jestiva ulja za oko šest posto. Ima i više vitamina E nego maslinovo ulje te višu točku dimljenja pa se dobre strane ulja tijekom kuhanja ne gube.

Ulje sjemenki konoplje – Ima karakterističan i bogat orašast okus te je tamnozelene boje. Preosjetljivo je za kuhanje pa ga koristite kao završni dodatak juhama i jelima sa žitaricama.

24sata.hr