Naslovnica Vijesti BiH Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici: “Ramazanski-bajram je radost pojedinca, porodice i...

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici: “Ramazanski-bajram je radost pojedinca, porodice i cijeloga društva”

874
PODIJELI
oglasi

Draga braćo i sestre, poštovani sugrađani,

Najbolja bajramska vrlina je da obnovimo prekinute veze sa rodbinom i prijateljima,  da darujemo i onoga koji nas je naljutio, da oprostimo i onome koji nam je nepravdu učinio!

Dakle, Ramazanski-bajram je radost pojedinca, porodice i cijeloga društva. Osnovna poruka Bajrama je da se čovjek približi Bogu kroz najuzvišeniji i najintimniji ibadet – post , koji ima za cilj pomoć čovjeku. Dakle, vjera je u biti zbližavanje ljudi u ljubavi i dobročinstvu.

Zato je i ovoga Bajrama najvažnije da budemo zajedno, da jedni drugima oprostimo, da jedni drugima pomognemo, posebno onima između nas koji su stari, nemoćni i bolesni. Neka muđu nama zavalada povjerenje i sloga.

Dragi prijatelji – muslimani, katolici, pravoslavni i svi drugi ljudi,

U godini smo izbora, koji su sve ove godine u našoj domovini značili napetosti i jačanje  govora mržnje. Mi vas pozivamo, podsjećamo i molimo da nikada ne zaboravite vaše vjerničko dostojanstvo. Božja ljubav obuhvata sve i svakoga a naš je zajednički interes normalan život, jačanje ekonomije, ostanak i opstanak naše omladine ovdje u našoj zajedničkoj državi Bosni i Hercegovini.

Muslimanima i muslimankama, od srca želimo blagoslovljen i sretan Bajram – BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!