Naslovnica Vijesti BiH Održana edukacija novoizabranih predsjednika i povjerenika mjesnih zajednica ( VIDEO )

Održana edukacija novoizabranih predsjednika i povjerenika mjesnih zajednica ( VIDEO )

475
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

U organizaciji Sektora za poslove mjesnih zajednica, u velikoj sali Grada Zenica održana je edukacija za novoizabrane predsjednike i povjerenike mjesnih zajednica.

oglasi

Osnovni cilj edukacije bio je upoznavanje predsjednika i povjerenika mjesnih zajednica o organizaciji i funkcionisanju mjesnih zajednica, aktivnostima, modelima upravljanja društvenim domovima i prostorima mjesnih zajednica te oblicima saradnje organa mjesne zajednice sa Gradskom upravom.

“Upoznat će se sa nadležnošću mjesnih zajednica, šta su organi i njihove nadležnosti sa prostorima, načinom korištenja prostora. Prezentovat će se rad predstavnika Mjesne zajednice “Sejmen” i “Gradišće”, koji su primjeri na koji način praksu uvesti u rad mjesnih zajednica. Planiramo redovno održavanje edukacije jer je proizašla potreba za edukacijom savjeta i članova predsjednika mjesnih zajednica”, kazala nam je Aida Isaković, šefica Sektora za poslove mjesnih zajednica.

U uvodnom dijelu edukacije predsjednici mjesnih zajednica Sejmen i Gradišće Jadranka Čičak i Nermin Skomorac podijelili su svoja dosadašnja iskustva u radu ovih mjesnih zajednica naglasivši kako je zajedničko djelovanje svih građana u mjesnoj zajednici ključ za postizanje pozitivnih rezultata i unaprjeđenja uslova života u mjesnoj zajednici.

Prisutnima se u ime Razvojnog programa UNDP-a obratila projekt menadžerica Jasmina Islambegović, koja je predstavila primjere dobre prakse šest mjesnih zajednica sa područja grada Zenica koje su učestvovale u projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”.

Projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a koju implementira UNDP u BiH u saradnji sa domaćim vlastima.

Na kraju edukacije prezentovan je Nacrt Odluke o mjesnim vodovodima na području grada Zenica, a prisutni su tokom diskusije imali priliku da iznesu primjedbe, prijedloge i sugestije na Nacrt.