Naslovnica Lifestyle Prljavi filter iz klime potaknut će astmu, glavobolju, šteti koži

Prljavi filter iz klime potaknut će astmu, glavobolju, šteti koži

236
PODIJELI

Alergeni, plijesni i grinje iz prljavih i loše održavanih uređaja mogu izazvati alergijske reakcije rinokonjunktivitisa i astme.

oglasi

Zbog prljave klime mogu se pojaviti i simptomi upale poznate kao “sindrom bolesne zgrade”, a javljaju se u zgradama s lošim klimatizacijskim uređajima. Simptomi su razni, poput problema s dišnim sistemom, glavobolja i psihičkih smetnji, a povlače se kod boravka izvan zgrade, objavili su 24sata.hr.

Loše održavani klima-uređaji mogu izazvati i kožne promjene, od blagih do intenzivnih. Uzrok je u stvaranju plijesni i grinja u samim uređajima te udisanju alergena dok klima radi. I druge prljave čestice, kao i pojačano suh zrak, mogu izazvati poremećaje u dišnom sustavu kod alergičara, ali i hroničnih bolesti dišnog sistema.

Opasna bakterija
Ako klimu redovito ne održavate i ne čistite, riskirate infekciju bakterijom Legionella pneumophilla, koja uzrokuje legionarsku bolest. Ta bakterija uzrokuje tešku upalu pluća, koja može biti i smrtonosna. Posebno su joj podložni ljudi oslabljena imuniteta, kronični bolesnici, pušači i alkoholičari. Prenosi se udisanjem sitnih kapljica iz klima-uređaja. Simptomi su opasno visoka temperatura, iznad 40 stepeni, osjećaj hladnoće, suhi ili produktivni kašalj, bol u prsima, glavobolja, malaksalost i proljev. Liječi se jakim antibioticima.

Legionela se ne prenosi s čovjeka na čovjeka nego je prijenosnik voda. Prenosi se kapljičnim putem kroz čestice vode iz klima-uređaja, sistema za zagrijavanje vode i spremnika za toplu vodu, fontana, ledomata i slično.

Nekad je smrtnost ovom bakterijom bila jako visoka, no zahvaljujući napretku medicine, danas smrtnost iznosi samo pet posto i posljedica je komplikacija ove bolesti. Uz legionelu, od klime možete “pokupiti” i koksaki virus, poznat kao uzročnik bolesti prljavih ruku, a može se nastaniti u vašoj klimi. Simptomi bolesti slični su običnoj prehladi, ali uz visoku temperaturu. Problem je što ga je teško prepoznati te je jako otporan i dugo se zadržava u organizmu.

A održavani klima-uređaji pogoduju astmatičarima i alergičarima jer filtriraju zrak, pa oni ne dolaze u doticaj s njima. Od presudne je važnosti pravilno i redovito servisiranje (čišćenje filtra i cijelog uređaja) kako bi se spriječio razvoj infektivnog materijala, nakupina alergena te drugih onečišćenja koja se emitiraju tokom rada te pri udisanju izazivaju upalne procese na sluznicama dišnog sustava, očima i koži.

Uz alergene, viruse i bakterije treba pripaziti i na razliku u temperaturi između rashlađenog prostora i vanjskih visokih temperatura. Imajte na umu da razlika ne bi smjela biti veća od šest do osam stepeni.

Velika razlika
Velike temperaturne razlike i nagle promjene temperature mogu dovesti do kolapsa krvožilnog sistema. Dvadeset minuta do pola sata prije izlaska iz klimatiziranog prostora ugasite klimu kako bi se organizam lakše prilagodio.

Temperaturna razlika veća od osam stepeni dovodi do naglog širenja krvnih žila i predstavlja veliki stres za organizam koji može rezultirati srčanim udarom.

Dobro održavani uređaji čuvaju oči i pomažu u radu

1. Blagotvorna za oči – Prednost ispravnih klima-uređaja je sprečavanje dehidracije, isušivanja sluznica dišnog sistema i očiju, koji dovode do upala.
2. Produktivnost – Ispravna primjena klimatizacije povoljno utječe na porast radne sposobnosti, koja je značajno smanjena u uslovima visokih temperatura i zagušljivosti, no bitno je da su uređaji čisti i održavani.
3. Čist zrak – Kvalitetni i redovito održavani klima-uređaji pročišćavaju zrak te sprečavaju pojačano izlaganje inhalacijskim alergenima u zatvorenom prostoru.
4. Protiv toplinskog udara – Najveće prednosti klimatizacije za zdravlje ljeti su mogućnost boravka i rada u ambijentu bez izlaganja previsokim temperaturama, čime sprečavate mogućnost nastanka toplinskog udara sa značajnim poremećajima u krvožilnom sistemu, kao i centralnom nervnom sistemu, no valja pripaziti kad izlazite na vrućinu da prilagodba bude postupna.

Radiosarajevo.ba