Naslovnica Biznis U Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne mogu naći kuhare i konobare, a na birou...

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne mogu naći kuhare i konobare, a na birou ih više od hiljadu

249
PODIJELI

Sektoru ugostiteljstva u HNK trenutno nedostaje 120 kuhara i 180 konobara, veliki broj recepcionera i drugih ugostiteljskih radnika.

oglasi

S druge strane u Službi za zapošljavanje HNK ovog je kadra evidentirano u izobilju. Samo je 607 nezaposlenih kuhara, odnosno 592 konobara koji traže posao dok je turističkih animatora čak 438.

Male plaće

Na jučerašnjem skupu pod nazivom „Rješenje problema nedostatka kvalificirane radne snage u saradnji s privrednicima i stručnim školama“ upozoreno je da se radi rješavanja ove problematike moraju unaprijediti nastavni planovi i programi kako bi obrazovanje konačno počelo proizvoditi kvalificirani kadar za tržište rada, a ne za biro.

Skup održan u organizaciji Privredne komore Grada Mostara, Inkubatora „Munja“ i programa „Prilika plus“ okupio je predstavnike vlasti, nevladinog sektora i stručnih škola te privrednike.

– Konkretno, mi imamo problem jer ne možemo naći odgovarajući kadar koji nam treba. Nema dovoljno educiranog kadra, niti su plaće dovoljno velike da ih privuku, pa radije idu u Hrvatsku ili Njemačku. Moj je prijedlog da se više radi na edukaciji kadra, da se više uče strani jezici i praksa, a ne da pola konobara ne govori engleski, a želimo se baviti turizmom – istakao je Pavao Raspudić, predstavnik mostarskog hotela „Bristol“.

Naglasio je da su učenici ugostiteljskih škola koji dobiju priliku za praksu nezainteresirani i nemaju motivacije za rad.

– Dođu tek toliko da odrade praksu. Problem je u odabiru tog kadra pri upisu u škole. Možda su niski kriteriji pa se upisuju djeca koja nemaju gdje drugo ili je u pitanju finansijska strana, vjerovatno su im male plaće – dodao je Raspudić.

Turistički grad

Ističući da HNK nema ni zakon o stručnom obrazovanju, Radmila Komadina, savjetnica mostarskog gradonačelnika, navela je da je Mostar turistički grad i da je nezamislivo da jedan konobar ne poznaje engleski jezik.

Prilika plus

Učesnicima skupa predstavljen je i četverogodišnji program „Prilika plus“, podržan od Švicarske ambasade u BiH, a usmjeren na reformu srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanje odraslih osoba.

– Važan dio reforme koja je potrebna jeste unapređenje prakse u preduzećima, nastavnih planova i programa, obuka profesora, opremanje kabineta i radionica – naveo je Halko Basarić.

avaz.ba