Naslovnica Vijesti Centralna (VIDEO) VITEZ : 9. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih “Vitez 2018”

(VIDEO) VITEZ : 9. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih “Vitez 2018”

359
PODIJELI
oglasi

 

Ovog četvrtka održan je prvi dan 9. Međunarodnog susreta dijaliziranih i transplantiranih „VITEZ 2018“.

Ovi susreti su organiziraju U Vitezu od 7. do 10.juna ove godine ,a ogranizatori su Udruženje dijaliziranih i transplantiranih Federacije BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih Srednjobosanskog kantona.

Na ovim susretima učestvuje 100 učesnika iz osam zemalja jugoistočne Europe.
Drugog dana ovog susreta održana je trbina na temu transplantacije u BiH i regionu, na kojoj su prisostvovali stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na ovom susretu su bili prisutni dr. Jasna Stoić Brezak iz bolnice “Rebro” iz Zagreba koja je govorila o Hrvatskom modelu transplantacije. Prof.dr Senaid Trnačević iz UKC-a Tuzla, dr. Nermina Rizvanović iz Kantonalne bolnice Zenica a jedno zanimljivo predavanje održao je prof. dr. Midhat Jašić koji je govorio o prehrani pacijenata nakon transplantacije.

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruzenja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i SBK navodi kako su ovi susretni veoma bitni u smislu promocije darivanja i transplantacije organa.

Marija Grabovac, pomoćnik načelnika općine Vitez za društvene djelatnost, naglasila je ulogu i važnost nevladinog sektora u rješavanju problema sa kojima se pacijenti susreću.

Na ovom međunarodnom susretu bila je prisutna i Lada Sarajlić direktor Centra za transplantacijsku medicinu  koja navodi kako  je veliki broj pacijenata na listama čakanja transplantacije a veoma mali broj donora organa, odnosno potrebnih organa , te kako je za kvalitetan razvoj transplantacijske medicine u BiH neophodan odgovarajući kvalitet donorskog sistema.