Naslovnica Show Film Drugi dan NAFF-a: Film o životu sirijskog djeteta privukao posebnu pažnju

Drugi dan NAFF-a: Film o životu sirijskog djeteta privukao posebnu pažnju

146
PODIJELI

Drugog dana Festivala animiranog filma u Neumu master class je održao uvaženi profesor Montaže na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Predrag Solomun.

oglasi

Solomun je inače jedan od utemeljitelja Međunarodnog festivala animiranog filma u Banja Luci, a autor je i mnogobrojnih stručnih I znanstvenih radova iz oblasti filma i filmske pedagogije.

Pričajući o montaži naglasio je kako je uloga montaže izuzetno važna od samog procesa nastanka i ideje filma. Međutim danas ima mnogo filmova u kojima je jedan čovjek reditelj, animator i montažer, a veliki broj upravo takvih je i na ovogodišnjem NAFF-u.

Kada uporedimo festivale animiranog filma u regiji, kriteriji ali i filmovi koji se prikazuju su različiti, naglasio je Solomun. Negdje su dominantni eksperimentalni filmovi, zatim tu su filmovi za publiku – jednostavno sve zavisi ko je u slekcionoj komisiji.

Na pitanje koliko je animirani film danas razvijen ovaj banjalučki profesor odgovara: “Animacija u filmu je jako razvijena, ja je vidim kao način izražavanja, odnosno jednu vrsta alata da se umjetnički izrazimo i da nešto kažemo. To je zapravo niz kadrova da progovorimo o nečemu i da ukažemo na određene probleme, stvari i događaje”.
Za kraj je izrazio žaljenje što ove godine na NAFF-u nema niti jedan film iz BiH, ali da se nada kako će već naredne vidjeti nekoliko njih u Neumu ili Banja Luci.

Drugi dan je zaokružen prikazivanjem 12 filmova iz Natjecateljskog dijela, te 6 iz programa Panorama. Tako su prikazani filmovi koji dolaze iz Bugarske, Španije, Francuske, Argentine, Engleske, Švedske, Irske, Hrvatske i Rusije.
Posebnu pozornost prisutnih privukao je film The Box iz Engleske. Autorica filma je Merve Cirisoglu Cotur, inače nagrađivana redateljica animiranih filmova, ilustratorica , dizajnerica, 2D animatorica i matematičarka.

Ova svestrana dama napravila je film čija tematika govori o životu jednog sirijskog djeteta za vrijeme iznenadnog rata. Rat ne mijenja samo živote nego i ulogu ove kutije, najprije kao pažljivo napravljene igračke, potom kao mjesta u kojem se skriva mali izbjeglica u izbjegličkom kampu punom opasnosti – te konačno kao brod koji plovi putem nade.
Osim u Neumu projekcije se uporedo dešavaju i u Mostaru.