Naslovnica Show Film Na 24. SFF-u četiri svjetske premijere, predstavljen takmičarski program

Na 24. SFF-u četiri svjetske premijere, predstavljen takmičarski program

158
PODIJELI

Sarajevo Film Festival (SFF) ove godine će biti održan u periodu od 10. do 17. augusta, a tim povodom danas je u kinu Meeting Point predstavljen takmičarski program festivala za igrani film i program U fokusu.

oglasi

Oba programa donose uzbudljiva filmska ostvarenja iz kinematografije Jugoistočne Evrope. Kako je kazao direktor festivala Mirsad Purivatra, publika će i ove godine moći uživati u vrhunskim filmovima, a svako će uspjeti naći nešto za sebe.

Takmičarski program ovogodišnjeg SFF-a, 24. po redu, donosi četiri svjetske premijere, jednu međunarodnu premijeru te pet regionalnih premijera filmova.

Filmovi koji će svoja prva prikazivanja u svijetu doživjeti na SFF-u su “Jedan i po princ”, djelo rumunske rediteljice Ane Lungu, film turskog reditelja Osmana Dogana pod nazivom “Kradljivci golubova”, još jedan rumunski film “Florin” reditelja Florina Serbana te hrvatski dugometražni film “Sam samcat” koji je režirao Bobo Jelčić.

Jeličićev film govori o poremećenim odnosima zbog rastave braka. Fokus filma je na ocu kojeg glumi Rakan Rushaidat koji se bori za pravo da što više vremena provodi sa sinom. Film se bavi situacijama i problemima koje ljudi nastoje popraviti kroz institucije.

Još jedan hrvatski film doživjet će međunarodnu premijeru na 24. SFF-u, a riječ je o djelu reditelja Antonija Nuića pod nazivom “Mali”.

Regionalne premijere imat će filmovi “Aga” bugarskog reditelja Mila Lazarova, djelo gruzijske rediteljice Tinatin Kajrishvili pod azivom “Horizont”, mađarski film “Jedan dan” koji je režirala Zsofia Szilagyi, djelo Rumunke Ioane Uricaru pod nazivom “Lumunada” te film “Teret” u režiji srbijanskog reditelja Ognjena Glavonića.

Podsjećamo, u sklopu Takmičarskog programa za kratki film publika ovogodišnjeg SFF-a imat će priliku pogledati 11 filmova, dok će u sklopu Takmičarskog programa za studentski film biti prikazano 13 filmova.

Žirijem Takmičarskog programa 24. SFF-a predsjedavat će iranski reditelj i scenarist Asghar Farhadi, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice i dvostruki dobitnik Oscara.

klix.ba