Naslovnica Vijesti BiH Na sjednici Skupštine ZDK odata počast žrtvama genocida u Srebrenici (FOTO)

Na sjednici Skupštine ZDK odata počast žrtvama genocida u Srebrenici (FOTO)

258
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona danas je prije početka 62. sjednice Skupštine u povodu obilježavanja sjećanja na genocid i 23. godišnjicu genocida u Srebrenici, kroz prigodan program odata počast svim žrtvama genocida. Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak pozvao je sve u sali da učenjem Fatihe ili minutom šutnje odaju počast stradalim Srebreničanima.

oglasi

Prigodan program su izveli članovi Kamernog simfonijskog orkestra Zenica koji su odsvirali Himnu Bosne i Hercegovine i dvije prigodne muzičke numere i to, kompoziciju “Povratak” kompozitora Roberta Šumana i instrumentalnu verziju sevdalinke “Tebi majko misli lete”, dok je glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Sabina Kulenović uz instrumentalnu podršku izgovorila prigodne tekstove iz pjesme “MORA”  pjesnika Abdulaha Sidrana, tekst “Dušom da vam ispričam” autorice Ambere Merušić i isječke iz prvog i drugog Poglavlja Srebreničkog inferna autora Džemaludina Latića.

Ovom prilikom kratak i prigodan govor je održao predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u kojem je kazao: “Skupština ZDK je prigodnim programom odala počast svim žrtvama genocida u Srebrenici i BiH za vrijeme agresije. Ono što je važno naglasiti jeste da na ovaj institucionalan način afirmišemo kulturu sjećanja, pamćenja i borimo se protiv zaborava, a zaborav je put u novi zločin, genocid i ne daj Bože novi rat i zato je bitno da se afirmiše kultura, sjecanja i kroz ovakve programe, da odamo počast svim žrtvama genocida u Srebrenici i da skrenemo pažnju domaće i međunarodne javnosti na stradanje, na genocid koji se desio 1995. godine u Srebrenici i BiH. Važno je da se te stvari ne zaborave i važno je da se zna istina i da se dođe do pravde, jer bez istine i pravde teško da će se doći do povjerenja”, naglasio je predsjedavajući Duvnjak.

U svom govoru je napomenuo kako je, na inicijativu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Vlada Kantona, donijela odluku o dopuni Nastavnih planova i programa te će se po prvi put od školske 2018./2019. godine u školama u Zeničko-dobojskom kantonu izučavati genocid u Srebrenici, smatrajući da je to institucionalni način borbe da se afirmiše kultura sjećanja i istina.