Naslovnica Sport Ostali sportovi Novoizabrano rukovodstvo Sportskog saveza ZDK predstavilo naredne korake

Novoizabrano rukovodstvo Sportskog saveza ZDK predstavilo naredne korake

258
PODIJELI

U Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici danas je održana prva redovna konferencija za medije u organizaciji novoizabranog rukovodstva Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona, gdje su se predstavile sve aktivnosti koje se očekuju u narednom periodu, kao i one koje su urađene u proteklih mjesec dana.

oglasi

Prisutnima su se obratili članovi Upravnog odbora, Amir Muminović, predsjednik Federalnog školskog sportskog saveza, Mirsad Srkalović, generalni sekretar u Sportskom savezu Tešanj, Dženan Dedić, potpredsjednik Sportskog saveza ZDK i Muamer Čičak, tehnički sekretar Sportskog saveza ZDK.

“Imali smo sastanke sa predstavnicima zakonodavne i izvršene vlasti u Kantonu, sa predsjedavajućim Skupštine i ministrom Sinanovićem, gdje smo govorili o Strategiji sporta u periodu 2013-2017 koji je trebao ići kao informacija na Skupštini ZDK, a to je jedan od preduvijeta da se napravi Strategija u narendom periodu. Zakon o sportu kao takav ima svojih manjkavosti i na tim manjkavostima radit ćemo u narendom periodu, a imamo želju da obilježimo dan ovog Saveza”, istakao je Elvir Starčević, predsjednik Sportskog saveza ZDK.

Sportski savez udruga/društava pedagoga fizičke kulture ZDK, djeluje osam godina u Kantonu, a članice su Kakanj, Breza, Zavidovići, Tešanj i drugi.

“Cilj su male olimpijske igre, seminari, školski sport i sve ono što se tiče školskog sporta i članica smo Kantonalnog sportskog saveza koji zajedno sa invalidskim udruženjem djeluje zajedno na Kantonu i mislim da imamo veliki uticaj kada je u pitanju školski sport pa smo formirali i Federalni savez i pokušavamo da školski sport koji je temelj svih sportova dignemo na viši nivo i da profesori dobiju što veću ulogu u smislu promocije sporta i afirmacije sporta”, naglasio je Amir Muminović, predsjednik Federalnog školskog sportskog saveza.

Kako je rečeno, planirano je da se radi na zajedničkoj bazi podatka sportskih kolektiva koja nedostaje na Kantonu da bi bila dostupna svima, te da taj nacin se vidi kako stoje stvari u sportu.

“Zadatak je formiranje baze podataka. Ovih dana bi trebala da bude puštena u rad web stranica Sportskog saveza www.sportskisavezzedok.ba, a na njoj će biti prezentirani svi podaci o Savezu, članice, sedam općinskih, jedan gradski, jedan Savez školskog sporta i Savez osoba sa invaliditetom, kao i svi dokumenti, Zakon o sportu, pravilnici, odluke itd, kao i Strategija razvoja sporta ZDK, te prijedlog i realizacija iste”, dodao je Mirsad Srkalović, predsjednik Sportskog saveza općine Tešanj.

Dženan Dedić, ispred Sportskog saveza Zenice je prije par mjeseci preuzeo ovaj Savez i imaju velike ambicije na području Zenice, a sigurno uz zajedničku saradnju i Kantona.

“Grad Zenica i Sportski savez već neko vrijeme pripremamo izradu Strategije za razvoj sporta u našem gradu. To je zajednička i partnerska Strategija koja će pokušati dovesti sport u Zenici na mjesto gdje treba da bude. Znamo kakvi su nam rezultati, a šta imamo od kapaciteta. Cilj je transparentniji rad svih klubova koji su na budžetu, rezultatski iskorak, poslaganje klubova, statusa kao i rada klubova jer ovo dosad što se radilo, vidimo rezultate. Cilj je da se vrati premijerligaški status tamo gdje smo ga izgubili”, naglasio je Dedić.

Ono što je naglašeno jeste da se u narednom periodu planira formiranje sportskih saveza na nivou i ostalih općina koje nemaju saveze, odnosno uključivanje granskih sportskih saveza u ovaj Kantonalni savez.