Naslovnica Show Film Dodjela “Oskara” od sad će trajati ‘samo’ tri sata

Dodjela “Oskara” od sad će trajati ‘samo’ tri sata

222
PODIJELI

Organizatori dodjele “Oskara” objavili su u srijedu da će zbog slabe gledanosti skratiti na najviše tri sata svečanu dodjelu te filmske nagrade koju uživo prenosi televizija, te uvesti novu kategoriju nagrade za najpopularniji film.

oglasi

U pismu članovima, upravni odbor Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti navodi da će neki od 24 “Oskara” biti dodijeljeni tokom pauze za reklame.

Promjene, koje će se uvesti na svečanosti u februaru 2019., velika su prekretnica u dodjeli te najprestižnije nagrade u filmskoj industriji, a uvode se nakon dugogodišnjeg pada gledanosti.

Dodjelu “Oskara” u martu ove godine u SAD-u je pratilo samo 26,5 miliona ljudi, najmanje u 90-godišnjoj historiji dodjele nagrade.

U pismu se ne navode pojedinosti o novoj kategoriji koja će biti uvedena za najpopularniji film niti o kategorijama za koje će nagrade biti dodijeljene za vrijeme reklama. Dodjela “Oskara” redovito traje gotovo četiri sata.

– Želimo proizvesti zabavan show od tri sata i pružiti pristupačnije “Oskare” za naše gledaoce širom svijeta – navodi upravni odbor.

avaz.ba