Naslovnica Show Muzika “Iskre budućnosti” obasjale ljeto u Stocu, problem ostaju posjete i finansije

“Iskre budućnosti” obasjale ljeto u Stocu, problem ostaju posjete i finansije

299
PODIJELI
oglasi

 

U petak je koncertom Željka Samardžića završila kulturno sportska manifestacija “Iskre budućnosti”, ambiciozno i entuzijastičko nastojanje građana Stoca da svom gradu vrate urbanu komponentu i napravo pravi ljetni festival.

Samir Zekić, predsjednik Udruženja Iskra iz Stoca, organizator festivala, kaže nam da je načelno zadovoljan urađenim.

“Koncertom Željka Samardžića koji je simbolično nazvan “Povratak u Zeleni vir”, nekadašnje mjesto okupljanja Stočana bez obzira kom nacionalnom korpusu pripadali, željeli smo poslati svojevrsna poruka za povratak suživota u naš prelijepi grad na Bregavi. Članovi UG Iskra mogu biti ponosni na učinjeno u periodu od 15. jula do 10. avgusta. Stocu je vraćeno ono što mu zasigurno pripada obzirom na kulturno historijsku baštinu našeg predivnog grada. Stolac je vraćen u centar pozitivnih, kulturnih događanja. Gosti su bili oduševljeni prikazanim i ponijeli su sa sobom sliku nekog drugog, ljepšeg, pozitivnog Stoca”, kaže Zekić.

Uspjeh manifestacije se može posmatrati sa više aspekata, nastavlja Samir Zekić, što se tiče programa i zadovoljstva samim izvođačima, posao je odrađen na izuzetnom nivou.

“Atomsko sklonište je oduševilo prisutne na otvaranju manifestacije, Bruno i momci su bili fantastično raspoloženi i fanove oduševili izvrsnom svirkom. Više puta su vraćani na bis, a kasnije su zvali da se zahvale na organizaciji i gostoprimstvu. Minka Muftić sa predstavom “Cosa Nostra” ispraćena je ovacijama u Šarića kući, takođe oduševljena organizacijom ponudila i nove, konkretne vidove buduće saradnje. Kasnije smo 19. jula imali zaista vrhunski muzički događaj u svirci makedonske reage grupe Conqeriong Lion, nažalost događaj nije bio posebno dobro posjećen. Mnogo poruka oduševljenja smo dobili nakon njihovog nastupa, po mnogima najbolja muzička izvedba u Stocu svih vremena. I zaista i na nas su ostavili jak utisak. Pozvat ćemo ih ponovo prvom prilikom”, prisjetio se Zekić.

Organiziran je i izbor za najbolje sportiste Stoca, a za najbolju je izabrana Taida Dizdarević, rukometašica Iskre. Zekić je istakao i nastup Harisa Burine s predstavom “Tako je govorio Lepi” koja je privukla brojnu publiku u Šarića kuću. Nezaobilazan je i turinr u tavli, a pobjednik je bio Merzuk Jugo.

“I na kraju kao šlag na tortu, koncert Željka Samardžića. Riječi su suvišne jer Željko je to odradio na nevjerovatan i jako emotivan način. Prisutni su uživali, pjevalo se i plesalo do kasno u noć. Podjelili smo za dame u VIP-u sto Željkovih CD-ova“, kazao je.

Na kraju su došli i oni manje dobri momenti ove zaista vrijedne manifestacije, odaziv publike i finansije.

“Ako bi posmatrali manifestaciju kroz posjetu, ona je bila zaista na jako niskom nivou, ispod svih očekivanja obzirom na imena i kvalitet učesnika. Posjećenost je trebala i morala biti puno veća, morala jer ova manifestacija je trebala da obezbjedi sredstva za više od tri stotine stolačke djece koja treniraju u različitim klubovima. Na žalost nismo uspjeli”, tužno je kazao Zekić.

Neki od sponzora nisu bili na nivou obećanja.

“Finansijski aspekt je najbolniji, budžet manifestacije je bio 55.000 KM, nažalost vjerovali smo “velikim” sponzorima koji su u stvari pokazali koliko su mali jer su nas izigrali. Njihova imena će biti uskoro i javno objavljena jer su nam nanijeli štetu. Račun UG Iskra je potpuno prazan nakon ovoga uzmiali smo i svoj novac da platimo binu od 8.700.00 KM, od toga smo mi od sebe dali 6.000. Ali bez obzira na sve nevolje mi smo ponosni na učinjeno jer ovakva manifestacija se u Stocu ne pamti. Iduće godine bit će još bolja bez obzira na ove nevolje sa sponzorima, to sad obećavam svima. Hvala Bogu bilo je i zaista pravih sponzora koji su ispunili svoja obećanja i oni će naravno svi javno biti pomenuti. Zahvalio bi se i Policijskoj stanici Stolac, DVD Stolac i Domu zdravlja kao i agencijama koje su izuzetno profesionalno osigurale događaje i koji su što je jako bitno prošli bez i najmanjeg incidenta. To dokazuje da smo mi upravu, a Stočani mogu skupa i moraju skupa”, kazao nam je na kraju Samir Zekić, predsjednik Udruženja Iskra iz Stoca.

klix.ba