Naslovnica Vijesti Svijet Osumnjičeni za trovanje Skripalja liječnik vojne tajne službe

Osumnjičeni za trovanje Skripalja liječnik vojne tajne službe

302
PODIJELI
epa06596593 Military in protective clothing prepare to remove vehicles from a car park in Salisbury, Britain, 11 March 2017. Russian ex-spy Sergei Skripal and his daughter were attacked with a nerve agent on 04 March 2018. Skripal and his daughter Yulia remain in a 'very serious' condition. EPA-EFE/NEIL HALL

Web stranica koja se bavi obavještajnim pitanjima navela je da Rus kojeg je Velika Britanija optužila liječnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi.

oglasi

Drugi od dvojice Rusa koji su osumnjičeni za pokušaj trovanja nekadašnjeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji liječnik je u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi – GRU, objavio je istraživački website Bellingcat.

Kako prenosi Reuters, Bellingcat, koji se bavi obavještajnim pitanjima, naveo je da je njegovo pravo ime Aleksandar Jevgenjević Miškin (39), a ne Aleksandar Petrov, što je ime pod kojim ga je prošlog mjeseca Velika Britanija optužila.

Britanski tužioci optužili su Petrova i još jednog muškarca, označenog kao Ruslan Boširov, da su nervnim gasom “novičok” u martu ove godine pokušali otrovati Skripalja i njegovu kćerku.

‘U Velikoj Britaniji kao turisti’
Bellingcat je prošlog mjeseca identificirao Boširova kao pukovnika GRU-a, čije je pravo ime Anatolij Čepiga.

Londonska policija odbila je komentirati spekulacije o pravom identitetu optuženih i ponovila da vjeruje da su oni koristili lažna imena.

Rusija odbacuje svaku umiješanost u trovanje Skripaljevih, a dvojica optuženih su u Moskvi izjavili da su putovali u Veliku Britaniju kao turisti i da su u Salisbury išli da “vide katedralu”.

 

Al Jazeera Balkans