Naslovnica Vijesti Novi način slanja i prijema novca elektronskim putem

Novi način slanja i prijema novca elektronskim putem

1129
PODIJELI

Javno preduzeće BH Pošta d.o.o. Sarajevo, u saradnji s poštanskim upravama Srbije i Crne Gore, uvelo je novu finansijsku uslugu: razmjena međunarodnih poštanskih uputnica – prijem i slanje novca elektronskim putem.

oglasi

Nova usluga slanja i prijema novca elektronskim putem bit će u ponudi od sutra, 8. marta, i bit će je moguće realizirati u svim općinskim poštama JP BH Pošta (na 66 lokacija), te u svim poslovnicama Pošte Srbije i Pošte Crne Gore.

Iz BH Pošte navode da međunarodna razmjena poštanskih uputnica slanja i prijema novca elektronskim putem s poštanskim upravama Srbije i Crne Gore omogućava brz, jeftin, jednostavan, dostupan i siguran način prijenosa novca jer se obavlja bez otvaranja računa u banci, korisnici uplatu vrše na šalteru pošte, isplata je u roku od pola sata od momenta uplate, uplata i isplata su u KM – maksimalno 2.933,75 KM za i iz Srbije te 1.955,83 KM za i iz Crne Gore (uz preračun valuta prema važećoj kursnoj listi), a isplata se vrši na šalteru pošte.

Pojašnjavaju da prilikom slanja novca potrebno je samo popuniti obrazac u pošti s podacima o pošiljaocu i primaocu, te navesti iznos novca koji šalju. Prilikom preuzimanja novca, primalac je u obavezi da navede broj uputnice, podatke o pošiljaocu i očekivani iznos novca.

Cijena uplate, odnosno slanja novca iznosi 3,66 posto od uplaćenog iznosa, minimalno osam KM i maksimalno 50 KM, a isplata novca primaocu vrši se bez ikakve naknade.

BH Pošta uslugu slanja i prijema novca razmjenom međunarodnih uputnica elektronskim putem planira uspostaviti i s poštanskim upravama drugih država, o čemu će javnost biti blagovremeno informirana, saopćeno je iz te kompanije.

(FENA) D.V.