Naslovnica Lifestyle Tri svakodnevne namirnice ugrožavaju zdravlje vašeg mozga

Tri svakodnevne namirnice ugrožavaju zdravlje vašeg mozga

256
PODIJELI

Iako je popis nezdrave hrane iznimno dugačak, neke su namirnice definitivno gore od drugih – pogotovo one namirnice koje jedete vikendom ili nakon dugog dana u uredu.

oglasi

No, prema dijetetičarki Jamie Vespi, piše Wall, neke namirnice zapravo mogu uzrokovati upale u mozgu i ubrzati mentalno propadanje kako starite. Vespa je nedavno istakla neke štetne namirnice u svom članku za časopis Cooking Light, postavljajući prilično depresivno svjetlo na neke od namirnica za koje jako dobro znamo i jako volimo. Prema njenim riječima, ovo su top tri namirnice koje negativno utječu naše tijelo i mozak:

Maslac

“Mnogi dokazi spajaju zasićene masnoće s nižim kognitivnim funkcijama kada su u pitanju i kratkoročna i dugoročna memorija. Umjesto toga koristite za mozak zdravo maslinovo ulje, kao i hranu bogatu mononezasićenim (i polinezasićenim) masnim kiselinama koja može smanjiti rizik od demencije. Istraživanje pokazuje da zamjena zasićenih masti u prehrani s masti na biljnoj bazi i cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od bolesti srca. ”

Sirevi

“Koncentriran izvor zasićenih masti, odnosno punomasne mliječne proizvode treba konzumirati umjereno, jer oni uzrokuju upalu u mozgu”, kaže Vespa. “Prehrana s visokim udjelom masnoće može dovesti do upale u drugim dijelovima tijela i oštećenja hipotalamusa – područja mozga zaduženo za regulaciju tjelesne težine.”

Crveno meso

“Dva faktora koja imaju ulogu u stvaranju nakupina plakova i poteškoća u mozgu su oksidativna oštećenja od strane slobodnih radikala i upala. Masni komadi govedine, svinjetine i janjetine, mesne prerađevine poput salame i kobasice te kokošja koža bogati su zasićenim masnoćama, čiji unos treba ograničiti kako bi se smanjila upala “, kaže Vespa.

Cafe.ba