Naslovnica Vijesti Svijet Zagađenje zraka moglo bi izazvati milione preranih umiranja do 2050. godine

Zagađenje zraka moglo bi izazvati milione preranih umiranja do 2050. godine

48
PODIJELI

Šteta nanesena planeti tako je ozbiljna da će predstavljati rastuću prijetnju iz godine u godinu ukoliko se ne poduzme hitna akcija, upozorile su  Ujedinjene nacije u srijedu.

oglasi

Svijetu je potrebno drastično jačanje zaštite okoliša, a u regijama Azije, Bliskog istoka i Afrike mogli bi se desiti milioni slučajeva preranog umiranja do 2050., navodi se u izvještaju koji je kreiralo 250 naučnika i eksperata iz više od 70 zemalja, prenosi Fena.

– Nauka je jasna. Zdravlje i prosperitet čovječanstva direktno su povezani sa stanjem našeg okoliša. Nalazimo se na raskršću – izjavila je izvršna direktorica UN-ovog Programa za okoliš Joyce Msuya.

Izvještaj je objavljen tokom četvrte sjednice Skupštine UN-a za okoliš, koja se održava u kenijskoj prijestonici Najrobiju u ovoj sedmici.

Konferenciji prisustvuju francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački ministar okoliša Jochen Flasbarth, kao i deseci ostalih šefova država, ministara okoliša i konzervacionista.

UN su također pozvale na stvaranje globalnog sporazuma kojim bi se uklonilo najmanje osam miliona tona plastike koja zagađuje svjetske okeane svake godine.

UN procjenjuju da će u okeanima do 2050. godine boraviti više plastike nego riba.

Očekuje se da se samit također bavi ključnim temama kao što su sprečavanje neracionalnog trošenja hrane i promoviranje širenja elektronske mobilnosti, prenosi dpa.