ChatBot

U subotu, 23.juna u Sarajevu, Zenici, Doboju i staničnim mjestima na željezničkoj pruzi od Sarajeva do Doboja, biće obilježena 40-godišnjnica ORA „Šamac-Sarajevo“, odnosno izgradnje drugog kolosijeka pruge od Zenice do Doboja, koju je 1987. godine gradila omladina iz cijele Jugoslavije.

Zapravo, te godine je 24.000 mladih brigadira, svrstani u 250 brigada iz zemlja i inostranstva, osam mjeseci i 17 dana, radilo na izgradnji 100 kilometara kolosijeka na ovoij trasi.

Prvi kolosijek pruge Šamac-Sarajevo građen je 1948. godine. Bila je to prva omladinska, radna, brigadna socrealistička epopeja. Tada je vojska od 217.234 omladinca i omladinki iz Juigoslavije i iz 42 zemlje svijeta izgradilo 242 kilometra pruge. Ostalo je zabilježeno da je među stranim brigadirima tada bio i Ulof Palme, budući premijer Švedske.

Željezničku prugu Bosanski Šamac – Sarajevo u pogon je  pustio lično Josip Broz Tito, svojim govorom na otvaranju Nove željezničke stanice u Sarajevu, 1948. godine. Pruga je građena pod parolom “Mi gradimo prugu – pruga gradi nas”, “Šamac – Sarajevo, to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga ljeta”, a omladina je radila vrlo primitivnim alatkama, najčešće lopatama, krampovima, tzv. japanerima.

Dakle, 23. juna 2018. godine Odbor za obilježavanje 40 godina izgradnje II kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo, u saradnji sa Željeznicama Federacije BiH, organizuje Brigadirski voz  za sve učesnike i učesnice ove radne akcije.

Voz na relaciji Sarajevo – Doboj – Sarajevo saobraćati će tog dana dionicom pruge koju su prije 40 godina, omladinskim radom, izgradili dobrovoljci sa prostora cijele bivše Jugoslavije.

Ovaj posebni događaj okupit će sve brigadire i birgadirke koji će tokom vožnje  vozom prolaziti kroz različite gradove BiH i gdje će ih dočekati predstavnici tih gradova.

Polazak voza planiran je iz Sarajeva sa željezničke stranice u 08:30, dok je dolazak u Doboj planiran u 12:00 sati, nakon čega slijedi kraće zadržavanje i ponovni nastavak vožnje za

Sarajevo sa usputnim zadržavanjima u Maglaju, Zavidovićima, Zepču i Zenici gdje je predviđeno dvosatno zadržavanje i zvanično, centralno obraćanje brigadirima i brigadirkama.

1
Komentari

avatar
1 Teme komentara
0 Odgovori na temu
0 Followers
 
Najnoviji komentari
Najpopularniji komentari
0 Autori komentara
Autori nedavnih komentara
  Prati komentare na ovaj članak  
Najnovije Najstarije Najpopularnije
Obavijest o
trackback

… [Trackback]

[…] Read More to that Topic: tntportal.ba/vijesti/40-godisnjica-drugog-kolosijeka-pruge-samac-sarajevo-foto/ […]