63 posto mladih ima pozitivno mišljenje o Oružanim snagama BiH

Menadžement Ministarstva obrane BiH i zapovjedni vrh Oružanih snaga BiH danas je nazočio  prezentaciji Analize stavova građana prema službi u OS BiH, koju je za Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevsta Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH i za MO BiH provela domaća agencija Custom Concept.

Predstavljena analiza kompjuterski podržane telefonske ankete 800 mladih ispitanika u dobi od 16 do 25 godina, pored ostalog, pokazala je da 63 posto njih ima prilično pozitivno i vrlo pozitivno mišljenje o OS BiH.

Od ispitanika koji imaju pozitivno mišljenje, njih 63 posto navode da je to zbog osjećaja sigurnosti i zaštite naroda i države koju pružaju OS BiH. Također, 92 posto anketiranih podržava zapošljavanje žena u OS BiH, ali tek 51 posto njih smatra da su žene i muškarci pri tome ravnopravni.   

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović su istaknuli da je postizanje pune rodne ravnopravnosti stalna zadaća pred svima u MO i OS BiH te da će predstavljena analiza pomoći samokritičkom sagledavanju percepcije mladih u BiH, radi postizanja još boljeg imidža OS BiH u cijelom društvu. Obojica su zahvalili Britanskom veleposlanstvu i NATO Stožeru Sarajevu na značajnoj pomoći u tom procesu.

Ovom prilikom, glavni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić predstavio je uspješnu realizaciju glavnih zaključaka regionalne konferencija „Žene, mir i sigurnost“, organizirane u Sarajevu 2019. godine, u okviru Mreže načelnika glavnih stožera.

U tijeku je još i analiza stanja infrastrukture i izrada predmjera za poboljšanje uvjeta života i rada žena i muškaraca u OS BiH, a u narednom periodu slijedi realizacija svih zadaća u cilju provođenja Gender akcijskog plana BiH, te programskih aktivnosti MO i OS BiH u oblasti ravnopravnosti spolova. Također, predstoji treća faza aktivnosti na praćenju realizacije aktivnosti sukladno analizama dostignutog tijekom 2021. i 2022. godine te donošenje odgovarajućih mjera u skladu sa provedenim istraživanjima, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU