25 C
Sarajevo
Četvrtak, 16 rujna, 2021

A8 budućnosti – Audi Grandsphere (FOTO/VIDEO)

Električni koncept najavljuje novi model u segmentu poslovnih limuzina.

Nakon inovativnog dvosjeda sa promjenjivim razmakom između osovina (Skysphere), iz Audia nam dolazi atraktivna limuzina koja, između ostalog, uključuje sistem autonomne vožnje 4. nivoa.

Cilj je jasan – ponuditi doživljaj vožnje prvom klasom, a pritom mislimo na avionski prijevoz. Kako tvrde u Audiu, ovdje je doživljaj samog automobila sporedan, a u fokusu su dizajn i enterijer vozila.

U autonomnom modu volan i nožne komande su skrivene, a kabina poprima salonski karakter, gdje su putnici pozadi opušteni kao na kauču, a na raspolaganju su im sve blagodati komunikacije i multimedije.

a8 budućnosti - audi grandsphere (foto/video)

Na primjer, ako na svom mobilnom uređaju čitaju vesti prilikom ulaska u auto, te iste vesti će se odmah prikazivati na ekranu vozila – cilj je uživanje u online blagodatima bez ikakvih prekida.

Grandsphere prepoznaje vozača, otvara mu vrata i automatski prilagođava sjedišta. Inače, prednja sjedišta mogu se zakrenuti do 60 stepeni.

a8 budućnosti - audi grandsphere (foto/video)
- Oglašavanje - a8 budućnosti - audi grandsphere (foto/video)

Čak su i zvučnici izvedeni tako da svaki putnik može nesmetano slušati svoju muziku ili šta već želi, kao u vlastitoj kapsuli.

Na fotografijama se vidi da vozilo nema klasičan kokpit. Naime, sve informacije se projektuju na drvenu površinu ispod vjetrobrana, i to u visokoj rezoluciji i vrlo čitku bez obzira na jačinu vanjske svjetlosti.

Također, komandna tabla može da se koristi kao veliko projekciono platno za gledanje filmova ili video-konferencije.

Novi Audijev multimedijalni sistem nosi naziv MMI Touchless Response. U stanju je da prati pogled vozača i ima sposobnosti učenja, a vjerovatno će uskoro stići i u produkcijska vozila njemačkog proizvođača.

Najnoviji Audijev koncept je zaista veliko vozilo, niske siluete – dužine 5,35 m i širine 2 metra, dok visina automobila iznosi svega 1,39 m.

Dizajn govori sam za sebe, a već na prvi pogled uočljiv je izostanak B stubova radi lakšeg pristupa putničkoj kabini.

a8 budućnosti - audi grandsphere (foto/video)

Automobil je postavljen na 23-inčne točkove i zaista djeluje moćno, istovremeno zadržavajući fluidnost linija karoserije.

Električni pogon čine dva elektromotora ukupnog snage 710 KS i 960 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Do stotke stiže za oko 4 sekunde, maksimalna brzina nije saopštena, dok je autonomija u vožnji s ogromnom baterijom od 120 kWh oko 750 km.

a8 budućnosti - audi grandsphere (foto/video)

Audi to još nije potvrdio, ali gotovo je sigurno da se u ovom konceptu kriju linije novog A8 koji će u svijet poslovnih limuzina donijeti mnoštvo novina. I to početkom 2024. godine.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima