Afganistan – Talibani napadaju velike gradove Herat i Kandahar

Talibani su od maja u ofanzivi protiv afganistanske vojske, što se poklapa s povlačenjem vojske SAD-a i saveznika iz Afganistana.

Borbe između talibana i afganistanske vojske nastavljene su u subotu navečer u južnim i jugoistočnim predgrađima Herata, trećeg najvećeg grada države (EPA)

Talibani pritišću afganistansku vojsku u Heratu i Kandaharu, a žestoke borbe vode se u predgrađima tih gradova koji su jedni od najvećih u državi, javlja AFP.

Borbe između talibana i afganistanske vojske nastavljene su u subotu navečer u južnim i jugoistočnim predgrađima Herata, trećeg najvećeg grada države sa 600.000 stanovnika, te u okolnim okruzima Injil i Guzara, kazao je guverner pokrajine Abdul Sabur Kani.

Borbe su najžešće u području oko Pashtun Pala i Pul Malana, dva mosta smještena oko 10 kilometara južno od grada, kazao je guverner za AFP.

Afganistanske sigurnosne snage i protivtalibanske milicije bore se kako bi „odbacili i uništili talibane“, dodao je. Kani također tvrdi da se borbe vode u neposrednoj blizini aerodroma.

Talibani su od maja u ofanzivi protiv afganistanske vojske, što se poklapa s povlačenjem vojske SAD-a i saveznika iz Afganistana. Talibani su stekli kontrolu nad velikim područjima i više važnih graničnih prijelaza.

Nedavno su talibani zauzeli i nekoliko okruga u pokrajini Herat, smještenoj na zapadu zemlje, dok su u četvrtak i petak napredovali prema obodima Herata.

Talibani također povećavaju pritisak na Kandahar, drugi najveći grad u zemlji, i na Lashkargah, glavni grad južne pokrajine Helmand.

Afganistanska je vojska uzvratila helikopterskim bombardiranjem talibanskih položaja u predgrađu Kandaharua piše AFP. Proteklih je sedmica u Kandahar pristiglo više hiljada izbjeglica zbog napredovanja talibana, prenosi Al Jazeera.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU