13 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 rujna, 2021

Afganistanske sutkinje u opasnosti od muškaraca koje su osudile na zatvor

Oko 250 afganistanskih žena sutkinja strahuje za svoje živote, a muškarce koje su nekad zatvorili sada su oslobodili talibani kako bi ih pronašli i likvidirali, javlja Reuters. 

Iako su neke sutkinje uspjele pobjeći iz Afganistana u posljednje dvije sedmice tokom evakuacije, većina je ostala u zemlji i još uvijek pokušavaju izaći, kazale su sutkinje i aktivistice koje rade non-stop kako bi im pomogle u bijegu.

Talibanski militanti, koji su prošlog mjeseca došli na vlast nakon što su Sjedinjene Američke Države povukle svoje trupe, zabranile su ženama pristup tržištu rada u većini zanimanja kao što je to bio slučaj i posljednji put kada su vladali zemljom prije 20 godina. Rekli su da će prava žena biti zaštićena, ali još nisu naveli bilo kakve detalje kako to misle provesti. 

Žene koje rade u pravosuđu već su bile na meti talibana. Dvije sutkinje Vrhovnog suda ubijene su u januaru. 

Sada su talibani pustili zatvorenike širom zemlje, što je ,,dovelo u direktnu opasnost živote žena sudija”, rekla je afganistanska sutkinja koja je pobjegla u Europu s nepoznate lokacije.

– Četiri ili pet talibana došli su u Kabul i pitali ljude u mojoj kući: ‘Gdje je ova sutkinja?’ To su bili ljudi koje sam osudila na zatvorske kazne – rekla je sutkinja u intervjuu za Reuters, tražeći da ostane anonimna.

Bila je među malom grupom afganistanskih žena sudija koje su uspjele izaći iz zemlje uz pomoć kolektiva volontera za ljudska prava i stranih kolega iz Međunarodnog udruženja žena sudija (IAWJ).

- Oglašavanje - afganistanske sutkinje u opasnosti od muškaraca koje su osudile na zatvor

Od tada je u nekoliko navrata bila u kontaktu s kolegicama u Kabulu.

– Njihove poruke su pune straha i terora. Rekle su mi ako se ne uspiju izvući da su im životi u direktnoj opasnosti – rekla je neimenovanja sutkinja suda u Kabulu.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima