Alkalaj: BiH suočena s najvećom egzistencijalnom prijetnjom

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj pozdravio je jednoglasnu odluku Vijeća sigurnosti UN-a kojom je produžen mandat EUFOR-a u BiH, posebno u situaciji trenutne političke krize.

On se u obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti osvrnuo na najznačajnije dijelove izvještaja visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta koji se tom tijelu nije obratio zbog protivljenja Rusije i Kine koje ne prihvataju njegovo imenovanje.

Govoreći o stanju u BiH, napomenuo je da Schmidtov izvještaj predstavlja realnu sliku stanja u BiH ponavljajući da je BiH suočena s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnim godinama.

– Stalni izazovi i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu iz Republike Srpske predvođeni SNSD-om i trenutnim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje, već i regiona te mogu dovesti do podrivanja Sporazuma za mir – kazao je Alkalaj.

Ističe da je vrhunac krize dosegnut ove godine jer je Dodik pozvao na unilateralno povlačenje iz davno postignutih sporazuma o prijenosu nadležnosti s entiteta na državu u oblastima odbrane, indirektnih poreza i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Time se, ističe Alkalaj, uzurpiraju ustavne nadležnosti u oblasti državnog pravosuđa, provođenja zakona i obavještajnih službi.

– Prema najavljenim planovima to znači povlačenje pripadnika Oružanih snaga BiH koje borave u RS-u, preuzimanje objekata Oružanih snaga na teritoriji RS-a i uspostavljanje vojske RS-a. To bi nas vratilo 15 godina unazad – kazao je Alkalaj.

On kaže da Dodik to naziva povratkom originalnom Dejtonskom mirovnom sporazumu što je zapravo, dodaje on, pogrešna interpretacija Ustava BiH, a cilj je podrivanje politika uspostavljenih zadnjih 26 godina.

Podsjetio je i na još brojne poteze koje je Dodik povukao u posljednjim mjesecima, poput povlačenja iz državnih institucija te odbijanja davanja saglasnosti za angažiranje Oružanih snaga BiH u gašenju požara na jugu zemlje.

Ponovio je na kraju da je ovo prvi put da nije dozvoljeno obraćanje visokom predstavniku Schmidtu, ali je Alkalaj pokušao sumirati njegov izvještaj pred članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodik i predstavnici RS-a također osporavaju i Alkalajevo obraćanje u Vikeću sigurnosti, jer nije odraz usuglašenog stava u BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU