Američke diplomate će bojkotovati Zimske olimpijske igre u Pekingu

SAD su najavile diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Kini – potez koji je Peking žestoko kritikovao.

Bijela kuća je saopćila da na Igre neće biti poslano službena delegacija zbog zabrinutosti oko stanja ljudskih prava u Kini.

Međutim, navodi se da bi američki sportaši mogli učestvovati i da će imati punu podršku vlade, javlja BBC.

Kina je taj potez Washingtona nazvala “političkom farsom u vlastitoj režiji”.

– SAD samo žele politizirati sport, stvoriti podjele i izazvati sukobe – stoji u izjavi glasnogovornika kineske misije pri UN-u.

Ranije je, očekujući tu najavu, Peking rekao da će poduzeti “odlučne protumjere” protiv takvog bojkota.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki potvrdila je bojkot u ponedjeljak, rekavši da administracija neće pridonijeti “fanfarama” Olimpijskih igara.

– Diplomatsko ili službeno predstavništvo SAD-a tretiralo bi ove igre kao uobičajeno poslovanje suočeno s nevjerovatnim kršenjem ljudskih prava od strane Narodne Republike Kine i zločinima u Xinjiangu. To jednostavno ne možemo – rekla je.

Psaki je dodala da američka vlada ne smatra da bi “bio pravi korak za kažnjavanje sportaša koji su trenirali u ovom trenutku”, ali da bi neslanje službene američke delegacije na Igre 2022 “moglo poslati jasnu poruku”.

Nakon objave SAD-a, Novi Zeland je u utorak rekao da također neće poslati svoju delegaciju. Druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Australiju, navodno također razmišljaju o bojkotu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU