0.5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Anela Zorlak osnovala prvo Genetičko savjetovalište u BiH

Bosna i Hercegovina dobila je prvo Genetičko savjetovalište koje je osnovala 26-godišnja Goraždanka, magistrica genetike Anela Zorlak.

Genetičko savjetovalište “Genetika”, čije je sjedište u Sarajevu, nastalo je kao ideja ove mlade naučnice da svoja znanja udruži sa eminentnim stručnjacima iz polja medicine i omogući svakom pojedincu da što bolje upozna sebe te preventivno djeluje.

Prvo Genetičko savjetovalište u BiH predstavlja veliku želju prije svega da ljudi kojima je potrebna usluga i pomoć genetičara tu pomoć mogu potražiti na jednom mjestu, ali je rezultat i  želje mlade magistrice genetike Anele Zorlak da se genetika postavi na mjesto koje zaslužuje u našem sistemu.

Nakon velike borbe s našim sistemom, rada od godinu i nekoliko mjeseci, savjetovalište je registrovano i jučer je doživjelo svoju promociju kojom je ozvaničen njegov rad, a zbog pandemije koronavirusa to je učinjeno online konferencijom. 

-Centar za genetičko savjetovalište je tu da omogući svakom pojedincu da putem savjetovališta i personalizovanih analiza upozna svoje tijelo, svoju genetsku osnovu, kako bi mogao lakše da utiče na kvalitet života, kondiciju i zdravlje – pojašnjava mlada naučnica koja je uspjela okupiti tim velikih stručnjaka oko zajedničke ideje – personaliziranog pristupa pri dijagnostici.

  SpaceX ipak nije pošao na historijski put u svemir

Savjetovalište “Genetika” usko će sarađivati s kolegama iz Genetičkog centra u Njujorku u SAD, kao i stručnjacima iz Njemačke, Hrvatske i Srbije. Zahvaljujući osnivaču, Aneli Zorlak, osim genetičara, okupljat će i najbolje onkologe, pedijatre, hirurge i stručnjake iz drugih grana medicine.

– Moj prvi cilj će biti da objasnim ljudima šta je genetika i tek tada ćemo shvatiti koliko nam je nešto ovako bilo potrebno. Cjelokupni proces, od savjetovališta pa do terapije, bit će omogućen na jednom mjestu, zahvaljujući eminentnim stručnjacima i centrima iz cijelog svijeta. Primjerice, genetičari mogu pomoći u raznim situacijama poput spontanih pobačaja koji su povezani sa genetičkim anomalijama, ili kompleksnijim stvarima kao što su nasljedni oblici karcinoma i druga oboljenja gdje naša pomoć može biti značajna – pojašnjava Zorlak.

Učesnicima konferencije, stručnjacima iz BiH i svijeta, obratio se i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field.

-Ako postoji jedna stvar koju smo naučili iz prethodnih, čudnih, dosad neviđenih 18 mjeseci, to je stalna važnost nauke i saradnje. Svijet se stalno suočava s velikim izazovima, a saradnja na polju nauke će biti ključna za borbu sa svakim od njih – kazao je ambasador Field.

  Naučnici zabilježili kako crna rupa guta zvijezdu

Savjetovalište je otvorila prof. Lejla Hadžikadić-Gušić, onkološki hirurg iz SAD. Istakla je da je ovo veliki korak za medicinu u BiH i regiji.

-Genetička analiza pacijenta i tumora je zaista budućnost liječenja karcinoma dojke, kao i drugih vrsta karcinoma, a jako je važan multidisciplinarni tretman pacijenta. Iz instituta u Šarlotu u SAD već godinama pokušavam da pomognem da se napreduje i ovim se otvaraju mogućnosti da se pomogne mnogim pacijentima. Ovo će pomoći i ljekarima da donose odluke, jer genetički nalaz pacijenta može promijeniti i hiriruško rješenje, vrstu kemoterapije i raznih tretmana, a omogućit će i buduća istraživanja koja nas samo mogu ojačati – istakla je Hadžikadić-Gušić.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU